Srijeda, 21 Lipanj 2017 07:43

Javna tribina – "Način na koji se procesuiraju hrvatski branitelji u BiH i kakve su moguće posljedice takvih presuda"

U organizaciji Požeško-slavonske županije sinoć je u Županijskoj gospodarskoj komori održana javna tribina "Način na koji se procesuiraju hrvatski branitelji i kakve su moguće posljedice takvih presuda za Hrvate u RH i BiH". Gosti tribine bili su general bojnik HV Zlatan Mijo Jelić i general pukovnik HVO Željko Šiljeg.

Procesuiranje hrvatskih branitelja u Bosni i Hercegovini koje je stigmatizirajuće i presude koje se donose mogu imati dalekosežne posljedice, naglasio je pojašnjavajući ciljeve tribine general bojnik HV Zlatan Mijo Jelić.

- U BiH postoje dva zakona po kojima se sudi za ratne zločine– jedna je kazneni zakon bivše SFRJ, drugi je kazneni zakon koji je u BiH donesen retroaktivno iz 2003 koji je puno teži. Pravosuđe Bosne i Hercegovine uzelo je praksu da Hrvate sudi po jednom zakonu, onom težem, a Muslimane po drugom, što je presedan u međunarodnom ratnom pravu bez obzira na to što je Međunarodni sud za ljudska prava u više navrata naložio pravosuđu BiH da svima mora suditi po istom zakonu. Zakon po kojem se sudi Hrvatima, uvedene su kvalifikacije udruženog zločinačkog pohoda, širokog i rasprostranjenog napada kao zločina protiv čovječnosti te selektivne zapovjedne odgovornosti i po tom zakonu iz 2003 kazne su puno teže nego po zakonu iz SFRJ koji takve kvalifikacije ne poznaje. Isto tako, u BiH se uopće ne procesuiraju mnogobrojni zločini nad hrvatskim narodom i tako, preko ovih montiranih političkih procesa, hrvatski narod se u BiH želi proglasiti zločinačkim, a Republika Hrvatska agresorom na BiH. Mi kao sudionici tog vremena moramo takve postupke spriječiti, a ova Hrvatska vlada prva je koja se je usprotivila dvojnim suđenjima i zakonima i nadamo se kako će hrvatski branitelji, uz Vladu RH koja je već poduzela određene korake uspjeti spriječiti tu pravosudnu agresiju. - naglasio je general bojnik Jelić.

- Ovo je vrlo osjetljiva tema, problem hrvatskih branitelja u Bosni i Hercegovini gdje se pravosudni sustav koristi kao oružje u prividnom miru, pokušavaju se postići ciljevi koji nisu postignuti u ratu. - dodao je general pukovnik Željko Šiljeg.

- Posebno sam sretan što smo imali mogućnosti čast organizirati tribinu gdje su došla dva moja ratna prijatelja, dva generala koji su suvremenici stvaranja Hrvatske. Možda danas nakon odmaka od ratnih zbivanja lako zaboravljamo što se dogodilo i stvari stavljamo "pod tepih". Večerašnja tema iznimno je osjetljiva jer branitelji su zapravo prepušteni sustavu nebrige. Teza koja se počela provlačiti je da je zapravo ratovanje u BiH općenito ratni zločin te da je Hrvatska agresor, tako da su tamošnji branitelji prepušteni sami sebi. Oni danas moraju voditi veliku i tešku bitku kako bi dokazali da nisu ratni zločinci, da nije bilo udruženog ratnog zločina a pogotovo nije bilo agresije Republike Hrvatske na priznatu Bosnu i Hercegovinu. Važno je da hrvatski narod u cijelosti shvati da je potrebna potpora generalima i braniteljima jer kroz ovakve metode sudi se upravo narodu ne pojedincu. Nameće nam se tako neka nova krivica, nova stigma iako smo mi ratovali za svoju domovinu i svoju slobodu. - rekao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

Uz brojne branitelje i predstavnike udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja cijele županije, tribini su nazočili i saborski zastupnik Franjo Lucić, gradonačelnik Požege Darko Puljašić sa zamjenicima Ferdinandom Trohom (koji je moderirao tribinu) i Mariom Pilonom, zamjenik gradonačelnice Pleternice Domagoj Katić te načelnici općina – načelnik Velike Vlado Boban, načelnik općine Kaptol Mile Pavičić, načelnik općine Brestovac Zdravko Mandić i načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević.

Izvor: Slavonski.hr