Utorak, 13 Lipanj 2017 08:21

Antunovski koncert u požeškoj katedrali

Bogat po broju izvođača i po izvedenim skladbama održan je ovogodišnji svečani Antunovski koncert u požeškoj katedrali, prigodom 20. godišnjice uspostave Požeške biskupije i ređenja prvog biskupa dr. Antuna Škvorčevića u pripravi za euharistijski kongres. Nastupili su Mali i Veliki zbor Katoličke osnovne škole, Zbor Glazbene škole, Katedralni zbor i Brass quintet Glazbene škole Požega.

Koncert je započeo Brass quintet Glazbene škole Požega pod vodstvom Kristine Banović, a potom su ljupki, veseli i dobro uvježbani zapjevali Mali, a potom i Veliki zbor Katoličke osnovne škole u Požegi, pod ravnanjem Ljube Šolić i uz pratnju na klaviru Elizabete Štancl. Uz Zbor Glazbene škole Požega i dirigenticu Branku Horvat, solo dionice su pjevali Gabrijela Mijatović, Patrik Ružičić, Ružica Maurus, te pratnju na klaviru Alena Kovačevića i Juraja Gašija (djembe) i Silvestra Fridricha (shaker). Završnica koncerta pripala je Katedralnom zboru pod ravnanjem Marija Večerića i uz solo Gabrijelu Mijatović i Mirtu Topalušić.

Na predblagdanskom koncertu svima je zahvalio msgr. dr. Antun Škvorčević, požeški biskup, posebno malim pjevačima. - Dogodilo se ono što je prošlo kroz vaše srce i što ste vi oblikovali u glas, u pjesmu, pa smo to doživjeli kao određenu blizinu, svi ovdje osjećamo blizinu, blizu nečemu, ne znamo čemu, ali na koncu znamo. Mi smo kroz vašu pjesmu osjetili ljepotu, ljepotu koja vodi blizu Bogu i to nam je najveća blizina koja nam se može događati – rekao im je pored ostalog biskup Škvorčević i iskazao zadovoljstvo što u se u školama njeguje pjesma. Zahvalio je i svima koji se trude i pomažu - da bi djeca disala jednom dubinom, širinom i visinom koja se zove ljepota, koja je na koncu Bog. - Kad se to događa u Požegi onda vam je to uvijek blagdan, večeras je lijep blagdan, predvečer sv. Antuna, lijep je zato što se vi zapjevali i što ste nam približili sve ono što je volio sv. Antuna, što je njega pokretalo, ljepota koja ga je dizala do Boga -.

U prepunoj katedrali, uz brojnu publiku bio je i požeški gradonačelnik Darko Puljašić, a sinoć je na koncertu bio poseban gost mons. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup i mons. Marin Srakić, nadbiskup u miru.

Izvor: Požeški dnevnik