Četvrtak, 18 Svibanj 2017 16:43

Obilježen Međunarodni dan muzeja

Međunarodni dan muzeja, manifestacija kojom se nastoji javnosti prezentirati dostignuća iz prethodnog perioda te afirmirati muzeje kao javne ustanove, obilježena je danas i u Požegi. Gradski muzej Požega i ove je godine za svoje sugrađane pripremio bogat i raznolik cjelodnevni program, namijenjen svim dobnim skupinama.

Tako se danas u požeškom muzeju, uz besplatan obilazak stalnog postava i izložbe „Zvoooni“, moglo uživati u pomalo neuobičajenoj prezentaciji djela Friedricha Salomona Kraussa, požeškog etnologa i seksologa, degustirati vina Veleučilišta u Požegi, probati zaboravljena jela Muzeja u loncu i prisjetiti se što se nekada jelo u školskim kuhinjama, i otkriti tajni mikrosvijet Zlatne doline.

„Muzeji i sporne povijesti: govoriti o neizrecivom u muzejima“ tema je ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja, a izložba Hrvatskog geološkog instituta „Tajne mikrosvijeta Zlatne doline“ zasigurno je otkrila mnoge skrivene tajne stare 22 milijuna godina.

- Mi ćemo vas provesti kroz geološku prošlost. Odvest ćemo vas daleko u prošlost, prije 23 milijuna godina kad čovjek na Zemlji još nije živio. Kroz taj put provest ćemo vas kroz naj-najsitnije organizme koji se nazivaju mikrofosili. Ti mali čudesni, tajnoviti mikrofosili provest će vas kroz jedno staro jezero koje je postojalo prije 23 milijuna godina, kroz duboko more koje je bilo prije 15,9 milijuna godina i onda opet kroz jezero prije 11, 6 milijuna godina. Nadam se da ćete uživati i kad prođete kroz izložbu, zapamtiti mjesta, lokalitete i tipove stijena, gdje ih možete pronaći i probuditi u sebi istraživački duh - rekla je jedna od tri autorice izložbe.