Srijeda, 10 Svibanj 2017 09:37

Predstavnici Savjeta mladih Grada Požege sudjelovali na međunarodnom kongresu u Splitu

Proteklog vikenda predstavnici Savjeta mladih Grada Požege Dalibor Vranić, Teodora Raguž i Ivan Svjetličić sudjelovali su na Međunarodnom kongresu „Europska sigurnost i terorizam u doba migracijske krize“ i Skupštini Koordinacije gradskih savjeta mladih Republike Hrvatske. Kongres i Skupština Koordinacije održali su se u Hotelu Park u Splitu.

Uvodno predavanje održao je Damir Krstičević, potpredsjednik i ministar obrane u Vladi Republike Hrvatske. Prvi dan kongresa sastojao se od dvije panel rasprave. 1. panel rasprava bila je na temu „Mjere Europske unije protiv terorizma i europska sigurnost“. Predavači su bili hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu: Dubravka Šuica, Tonino Picula, Jozo Radoš i Željana Zovko. 2. panel rasprava bila je na temu „Izbjeglička kriza u Hrvatskoj“. Predavači su bili Ranko Ostojić, predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost u Hrvatskom saboru; kontraadmiral Predrag Stipanović, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice; dr.sc. Tonći Prodan, stručnjak za nacionalnu i međunarodnu sigurnost i dr.sc. Jurica Botić, stručnjak za političku geografiju i geografiju religije.

Drugi dan kongresa sastojao se od tri predavanja. 1. predavanje „Migranti i pravo na spajanje obitelji“ vodila je doc.dr.sc. Ines Medić pročelnica Katedre za međunarodno privatno pravo na Pravnom fakultetu u Splitu. 2. predavanje „Pravni okvir borbe protiv pomorskog terorizma s posebnim osvrtom na Europsku granicu i obalnu stražu“ vodila je izv.prof.dr.sc. Petra Amižić Jelovčić, zamjenica pročelnika Katedre za pomorsko pravo i opće prometno pravo na Pravnom fakultetu u Splitu. 3. predavanje „Sustavi nacionalne sigurnosti i novi oblici ugroza u doba migracijske krize“ vodila je doc.dr.sc. Marija Boban, nositeljica kolegija Sustavi nacionalne sigurnosti i Nove tehnologije, intelektualno vlasništvo i informacijska sigurnost na Odjelu za forenzičke znanosti Sveučilišta u Splitu. Nakon zatvaranja kongresa uslijedila je Skupština Koordinacije gradskih savjeta mladih Republike Hrvatske s dnevnim redom od 4 točke.

Naši predstavnici su bili vrlo aktivni, postavljali su pitanja te predložili aktivnost koja je jednoglasno usvojena.