Ponedjeljak, 01 Svibanj 2017 11:51

Uz obljetnicu Bljeska položeni vijenci i zapaljene svijeće

Sjećajući se poginulih branitelja u akciji „Bljesak", koja je bila velika pobjeda Domovinskog rata, položeni su vijenci i zapaljene svijeće na spomenik 123. brigade. Počast su odali predstavnici Grada Požege, Županije, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, specijalne jedinice policije „Tenk“, članovi obitelji poginulih, predstavnici Hrvatske vojske, policije, državne uprave, HDZ-a i dr.

Na današnji dan 1. svibnja 1995. godine započela je do tada najopsežnija oslobodilačka akcija Domovinskog rata. U akciji „Bljesak" pripadnici Hrvatske vojske i specijalne policije za nepuna 32 sata oslobodili su i pod hrvatsku suverenost vratili 500 četvornih kilometara zapadne Slavonije, te je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.

Oslobađajući zapadnu Slavoniju, poginula su 42 pripadnika Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena. Akcija Bljesak bila je u vojnom smislu nastavak uspješne vojne operacije Otkos 10 iz prosinca 1991. kada je oslobođen veći dio zapadne Slavonije.