Srijeda, 26 Travanj 2017 12:35

Doručak s hrvatskih farmi u Požegi

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak otvorio je danas Doručak s hrvatskih farmi u Zlatnom lugu na kojemu su poslužene tradicionalne domaće namirnice, mlijeko i mliječni proizvodi, jaja, med i kruh, označene znakovima Mlijeko hrvatskih farmi, Meso hrvatskih farmi, Jaja hrvatskih farmi, Med iz Lijepe naše i Kruh hrvatskih polja te ostali proizvodi karakteristični za Požeško - slavonsku županiju.

- Ideja je začeta u Ministarstvu poljoprivrede i pokrenuta od strane ministra Tomislava Tolušića kako bi Hrvatska krenula u bitku za hrvatske poljoprivredne proizvode. Bitka za hrvatsku poljoprivredu, poljoprivredne proizvode i što više obradivih površina jedna je od misija Vlade RH. Na tom tragu Ministarstvo poljoprivrede donijelo je određene mjere, a jedna od njih je i ovaj projekt koji promiče hrvatske poljoprivredne proizvode, te podiže svijest potrošača da su oni doista najkvalitetniji u Europi, ali i svijetu – rekao je držani tajnik.

Ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije Zdravko Barać predstavio je sustave dobrovoljnog označavanja poljoprivrednih proizvoda oznakama Mlijeko hrvatskih farmi, Meso hrvatskih farmi, Jaja hrvatskih farmi, Med iz Lijepe naše, Kruh i Brašno hrvatskih polja, koje Hrvatska poljoprivredna agencija provodi od 2009. godine.
Sudionicima Doručka s hrvatskih farmi u Požegi dobrodošlicu je izrazio i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

- Naši proizvođači ne smiju biti zapostavljeni i ostavljeni na vjetrometini nekih svjetskih upitnih kvaliteta, nego upravo trebaju biti nositelji poljoprivredne i druge prerađivačke proizvodnje i podizati životni standard. Pokrenulo se puno, a Požeško – slavonska županija jedna je od županija gdje je poljoprivreda temelj razvoja. Kapacitete i mogućnosti imamo, a vrijedne ruke ovih ljudi kroz povijest su dokazale da mogu prehraniti sebe, ali i Hrvatsku u cijelosti – poručio je župan.

Doručak s hrvatskih farmi provodi se u sklopu javne informativne kampanje kojoj je cilj edukacija potrošača, kako bi se usmjerili na kupnju domaćih i lokalnih poljoprivrednih proizvoda, proizvedenih na hrvatskim farmama i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, poznate sljedivosti i podrijetla. Na Doručku su sudjelovali korisnici oznaka, proizvođači i prerađivači domaće prehrambene industrije, te ključni akteri u lancu domaće poljoprivredne proizvodnje u Požeško – slavonskoj županiji.