Petak, 21 Travanj 2017 18:45

Svečano obilježen Dan Požeško-slavonske županije

Obilježavajući Dan Požeško-slavonske županije, članovi i obitelji udruga proisteklih iz Domovinskog rata, izaslanstva Županije, gradova i općina i državnih tijela položili su vijence, zapalili svijeće i pomolili se uz spomenik poginulim braniteljima na Trgu 123. brigade.

U dvorani Glazbene škole potom je održana svečana sjednica Županijske skupštine na kojoj su dodijeljena priznanja zaslužnim pojedincima i institucijama. Povelju zahvalnosti Požeško-slavonske županije dobila je Osnovna glazbena škola Pakrac, godišnje nagrade dobili su Tomislav Stokić zapovjednik DVD-a Lipik, Udruga vinogradara, vinara i voćara VINO-KAP Kaptol i Ličko zavičajno društvo „Vila Velebita“. Dobitnik nagrade za životno djelo ove je godine Boris Ćiro Gašparac.

Svečanosti su prisustvovali brojni uzvanici - Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH, Tomislav Boban, državni tajnik u Ministarstvu državne imovine, pomoćnici ministrice regionalnog razvoja Davor Huška i Damir Jelić, brodski i karlovački župani Danijel Marušić i Ivan Vučić, koprivnička županica Sanja Bošnjak, gradonačelnici i načelnici općina, predstavnici HV, MUP-a i braniteljskih udruga, gospodarstvenici i drugi.

O postignutim rezultatima i realiziranim projektima u protekle četiri godine na sjednici je govorio Alojz Tomašević, župan Požeško-slavonske županije.

- Požeško-slavonska županija prošla je brojna turbulentna razdoblja kroz povijest, a danas mi činimo sve kako bi ovom području vratili stari sjaj. Na časnu funkciju župana izabran sam prije četiri godine i u te četiri godine trudio sam se dati ono najbolje od sebe kako bi život mojih sugrađana bio bolji. Moram priznati kako sam nekada i sam bio iznenađen sporošću sustava i granicama koje su se pred nas postavljale. Ali sada, s vremenskim odmakom mogu reći kako sam zadovoljan onime što smo postigli. – rekao je župan i posebno istaknuo rad Razvojne agencije Panora koja je uspješno pripremila na desetke projekata, od čega je u provedbi 15, a na ocjenjivanju još 37 ukupne vrijednosti preko 200 milijuna kuna.

- Najbitnije za razvoj našeg kraja je riješiti prometnu izoliranost. Brza cesta odnosno izlaz na autocestu je ključ razvoja, i moram reći kako sam iznimno ponosan što je u tijeku ishođenje lokacijske dozvole, a prije nekoliko dana projektanti su u Požeško-slavonskoj županiji predstavili trasu kojom će brza cesta ići i nadam se vrlo brzom početku radova – dodao je župan Tomašević.

Čestitku je uputio i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

- Za mene kao predsjednika Vlade nije bilo dilema da za Hrvatsku u 2017. godini nema veće zadaće od toga da se pruži ruka prema pet slavonskih županija, prema istoku Hrvatske. To radimo s punim uvjerenjem i zato smo osmislili projekt Slavonija, Baranja i Srijem, kako bismo još više pridonijeli ravnomjernom razvoju Hrvatske, pomogli ruralni razvoj i poljoprivredu, unaprijedili gospodarstvo, potaknuli malo i srednje poduzetništvo te unaprijedili prometnu povezanost slavonskih županija. To su sve pitanja koja nosi projekt „Slavonije“, a koja moraju pomoći da se istok Hrvatske digne te da se smanje negativni trendovi poput iseljavanja mladih. To je naš zajednički cilj i mislim kako smo oko toga postigli široki politički konsenzus i sada je važno da nacionalna sredstva, sredstva koja imamo na raspolaganju iz europskih fondova budu taj dodatni motor, dodatni generator ukupnog razvoja – poručio je Plenković.

U sklopu programa Dana županije večeras se u dvorani „Tomislav Pirc“ održava humanitarni koncert za pomoć djevojčici Rini Beble. Cijena ulaznice je 10 kuna, a početak u 20 sati. Sutrašnji je dan rezerviran za 6. Županijski kulturni mozaik koji se ove godine održava u Lipiku, a na kojemu će nastupiti članovi mnogobrojnih kulturno-umjetničkih društava.