Petak, 07 Travanj 2017 09:08

Požeški poduzetnici posjetili mađarski grad Baju i pokrenuli suradnju

Nakon što je početkom ožujka na inicijativu požeškog gradonačelnika Vedrana Neferovića i generalne konzulice RH u Pečuhu Vesne Haluge u Požegi održan prvi susret hrvatskih i mađarskih poduzetnika jučer su se u Baji okupili predstavnici požeških tvrtki kako bi nastavili započetu suradnju. Tako su se mađarskim poduzetnicima predstavile tvrtke Alles d.o.o., Agronom d.o.o., Spin Valis d.d. i Grbić d.o.o. i iskazale interes za ostvarivanje nove suradnje. Tržište Mađarske pokazalo se interesantno poduzetnicima iz Požege, posebno zbog blizine, ali i veličine tržišta.

- Očekujemo da će se kontakti koji su danas uspostavljeni u budućnosti intenzivirati. Novi termini za razgovore i konkretnu gospodarsku suradnju su već dogovoreni. Uz gospodarsku djelatnosti, sigurna je suradnja s Bajom i na drugim poljima, prvenstveno jer udaljenost između dva grada nije velika. Poveznica su nam Hrvati koji žive u ovom dijelu Mađarske i koji također na kulturnoj osnovi povezuju dvije sredine. Povezivanjem naših klubova i udruga mogu se napraviti veliki koraci i osobno ću pokušati u Požegi stvoriti jedan interes i vjerujem da je ovo početak jedne lijepe dobrosusjedske suradnje u svim područjima – rekao je prilikom posjeta gradonačelnik Vedran Neferović.

U sklopu susreta potpisan je i Sporazum o bratimljenju između Grada Požege i Grada Baje čime je zaokružena započeta suradnja dvaju gradova, a bila je to prilika i za posjet poznatoj mađarskoj tvrtki Mogyi.

U Baji koja se nalazi na jugoistoku Mađarske, u Bačko – kiškunskoj županiji, živi oko 40 tisuća stanovnika, od kojih je 1,3% Hrvata. Baja je središte bačkih Hrvata i u njoj se nalazi jedinica hrvatske manjinske samouprave. Baja je poznata po svojoj ribi i manifestaciji nazvanoj Bajska fišijada koja okuplja nekoliko tisuća natjecatelja.