Utorak, 04 Travanj 2017 13:49

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek posjetila Požegu i obišla ustanove u kulturi

Grad Požegu danas je posjetila ministrica kulture RH Nina Obuljen Koržinek te se tom prilikom sastala s gradonačelnikom Grada Požege Vedranom Neferovićem i ravnateljicama triju gradskih ustanova u kulturi. Na sastanku se razgovaralo o infrastrukturnoj problematici ustanova te mogućnostima njihova postepenog rješavanja, a po završetku radnog dijela ministrica je obišla zgrade Gradskog muzeja, Gradske knjižnice i čitaonice te Gradskog kazališta.

- Grad Požega i ustanove iz kulture imaju svoje probleme, prvenstveno infrastrukturne. Zgrada Gradskog muzeja spremna je za natječaj kulturne baštine nakon što je riješena problematika imovinskih odnosa koja je trajala desetak i više godina. Zadovoljan sam što će ministrica posjetiti i zgradu Gradskog kazališta koja također ima svoje specifičnost, iako je u ovom trenutku u najboljem položaju kada su u pitanju ustanove iz kulture. Najveće breme i teret koje zadnjih desetak godina zahtijeva sufinanciranje Grada je zgrada Gradske knjižnice i čitaonice koja je sada došla u fazu da se radovi moraju preseliti u stari dio zgrade koji je pod zaštitom. Mora se pronaći način za financiranje ovih radova – rekao je gradonačelnik Neferović.

- Zadovoljna sam entuzijazmom i energijom, a Ministarstvo kulture će vidjeti kako može pomoći da se riješi problem Gradske knjižnice i da se ubrza rad na tom velikom investicijskom projektu. Mi smo ove godine osigurali 2 milijuna kuna, međutim vidimo da postoji potreba za većim ulaganjima. Što se tiče zgrade Gradskog muzeja, ona je u stvarno lošem stanju i traži nužnu obnovu. Informirani smo o namjeri da se projekt prijavi za financiranje kada bude otvoren sljedeći javni poziv za obnovu kulturne baštine. Mi ćemo sa svoje strane dati značajniju potporu da se sve što je potrebno kako bi se pristupilo izradi stalnog postava na vrijeme restaurira i pripremi. Vjerujem da će se u sljedećim godinama ova dva ključna problema koja ima Požega, a koja se tiču kulture, napokon riješiti – poručila je ministrica Obuljen Koržinek.