Utorak, 04 Travanj 2017 07:17

U Udruzi osoba s invaliditetom zaposleno 16 novih osobnih asistenata

Udruzi osoba s invaliditetom Grada Požege i Požeško – slavonske županije, koja dugi niz godina uspješno ostvaruje zamišljene ciljeve, sada su odobrena sredstva Europskog socijalnog fonda za provedbu projekta pod nazivom „Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom u Požeško – slavonskoj županiji“. Upravo o tom projektu govorio je Nikola Brekalo, predsjednik Udruge, na jučerašnjem svečanom potpisivanju Ugovora s novim asistentima.

- Udruga osoba s invaliditetom Grada Požege i Županije Požeško - slavonske okuplja civilne, tjelesne invalide s područja Grada Požege, Županije kao i sve druge zainteresirane osobe sa područja cijele Republike Hrvatske, te joj je glavna svrha pomoći osobama s invaliditetom u ostvarivanju njihovih prava i poboljšanje cjelokupne kvalitete života osoba s invaliditetom, bez obzira na oblik invaliditeta, na spol i dob, tako da u našoj Udruzi imamo djecu, mlade, odrasle te starije i nemoćne osobe. Udruga trenutačno broji 639 članova – rekao je Brekalo.

Udruga osoba s invaliditetom Grada Požege i Županije Požeško – slavonske uključiti će 16 korisnika čime će se unaprijediti sustav izvaninstitucionalne potpore. Ciljna skupina projekta su osobe oboljele od cerebralne paralize, distrofije mišića, paraplegije, i stupnju oštećenja za koje je prema rješenjima ovlaštenih tijela utvrđeno kako im je neophodna usluga osobne asistencije. Druga ciljna skupina su nezaposlene osobe prijavljene na Hrvatski zavod za zapošljavanje – također njih 16 koje su uposlene na radnom mjestu osobnih asistenata osobama s invaliditetom. Pružatelji usluge – osobni asistenti, su osobe u nepovoljnom položaju na tržištu rada. Usluga se pruža u trajanju polovice ukupnog mjesečnog fonda sati rada prema unaprijed utvrđenom planu korisnika, a o pruženoj usluzi se vodi evidencija.

Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, unutar Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., gdje je posredničko tijelo prve razine Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a posredničko tijelo druge razine Hrvatski zavod za zapošljavanje. Projekt traje 24 mjeseca, odnosno od 1.travnja 2017. do 31. ožujka .2019. godine, dok je ukupni iznos odobrenih bespovratnih sredstava za njegovo provođenje 1.872.930,29 kn.