Ponedjeljak, 03 Travanj 2017 07:40

KUD "Rama" iz Pleternice pobjednik 4. Sarmijade

Pobjednik 4. Sarmijade u Požegi, natjecanja koje je i ove godine organizirao jedini požeški tjednik "Kronika požeško-slavonska", jest Zavičajno društvo KUD-a „Rama“ iz Pleternice. Srebrnu plaketu za drugo mjesto osvojili su članovi KUD-a „Mala“ iz Nove Gradiške, dok je treće mjesto pripalo Valpovačkom kotliću iz Valpova. Posebnu nagradu ovogodišnje Sarmijade dobila je Ljiljana Banožić iz Zajednice žena HDSSB-a Požeško-slavonske županije i to za najbolju prezentaciju napravljene sarme, a najljepše uređen stol postavila je ekipa KUD-a Bektež iz Bekteža. Nagrade najboljima uručili su župan Alojz Tomašević, njegov zamjenik Ferdinand Troha te zamjenici gradonačelnika Požege Darko Puljašić i Mario Pilon.

Ovogodišnja Sarmijada okupila je natjecatelje iz Osječko-baranjske, Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije, a održana je pod pokroviteljstvom Požeško-slavonske županije, Grada Požega i TZ grada Požega, uz vrijedne sponzore, AC Radić Požega, Vinarije Tandara i Krauthaker, te Agencije za marketing i izdavaštvo Kruna Požega.

– Okupili smo se ovdje iz raznih krajeva, a sve nas je ovdje okupila sarma. Tako ovdje imamo sudionike i pobjednike na nekoliko slavonskih Sarmijada i svake godine Požeška sarmijada širi svoj značaj, podiže na pijedestal upravo kraljicu stola, slavonsku sarmu. Upravo ovako velika vaša nazočnost i ljubav za njegovanjem slavonskih običaja i autohtone hrane, nama daje snage da i dalje organiziramo ovakve manifestacije – rekao je Vladimir Protić, urednik tjednika Kronika, najavljujući da se već 20. svibnja organizira Festival slanine i vina „Slanvin“ u Kaptolu, gdje će se tridesetak ekipa boriti kako napraviti najljepšu slaninsku ružu od table slanine na vatri, naravno uz najkvalitetnija vina.