Utorak, 28 Ožujak 2017 12:53

25. slavonski biennale - izložba "Granice vidljivosti" od četvrtka u Gradskom muzeju Požega

Ovoga četvrtka, 30. ožujka u požeškom Gradskom muzeju bit će otvorena izložba pod nazivom „Granice vidljivosti“ Muzeja likovnih umjetnosti iz Osijeka. Ovaj slavonski biennale je izložba koja se od 1968. održava u osječkom muzeju predstavljajući slikarstvo, kiparstvo, grafiku i multimedijalne umjetnost te predstavlja najznačajniju skupnu izložbu u regiji. Na 25. slavonskom biennalu publici će biti predstavljeno ukupno 30 radova, od toga 26 koji su prošli selekciju žirija i četiri koji su ušli izravnim pozivom žirija.

- Ova izložba tumači suvremeni trenutak koji je prikaz suvremenog društva i ono čime se suvremena likovna umjetnost treba i baviti. Nešto što je propitivački, programski bazirano, nešto što treba ljude potaknuti i koji radi jasan odmak od jednog estetskog promišljanja jer je umjetnost danas puno više od same estetike. Ova izložba mjeri koliko mi kao ljudska bića vidimo, ne toliko naše oko, nego koliko naša duša vidi i doživljava ljude oko sebe te na koji se način mi prema tome odnosimo – rekla je kustosica izložbe Valentina Radoš.

U prvom planu se htjelo istaknuti migrantsku i izbjegličku krizu te se od umjetnika tražilo da pokažu koliko i kako se umjetnost može postaviti u jednom svijetu koji treba biti bez granica. Otvorenje izložbe je u Gradskom muzeju Požega u četvrtak 30. ožujka u 19 sati, a izložba će u Požegi gostovati sve do 20. travnja.