Utorak, 07 Ožujak 2017 07:22

Otvorena izložba slika likovne kolonije "Vile Velebita"

Sinoć je u galeriji Ciraki otvorena kolektivna izložba slika sudionika likovne kolonije „Vile Velebita“ održane u rujnu prošle godine. U organizaciji Ličkog zavičajnog društva „Vila Velebita“ izložba je okupila dvadeset tri autora amatera i akademskih slikara. Njihovi likovni motivi kreću se od mrtve prirode pa sve do urbanog ili ruralnog pejzaža do apstraktnih radova.

O slikarskoj koloniji govorio je profesor Branimir Pešut.

- Djela koja na kolonijama nastaju u pravilu se ostavljaju organizatoru i tijekom vremena postaju ishodište za stvaranje zbirki likovnih djela koja se mogu povremeno izlagati ili biti dijelom budućeg stalnog izložbenog postava. Popularizacija likovnosti i odgajanje likovne publike jedan je od prioriteta svake takve kolonije. Živa likovna kultura jedne sredine bez likovnjaka i likovne publike ne može postojati. Na taj način stvara se značajan doprinos sveopćoj kulturnoj tradiciji jednog mjesta i to ne samo na lokalnoj već i na nacionalnoj razini – rekao je prof. Pešut.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Vedran Neferović.

- Gospodin Fajdić je rekao da je ovdje heterogeno puno toga, a ja bih rekao, poznavajući njega kao zaljubljenika u umjetnosti i sve ono što promiče kroz rad udruge i osobno, da je ovdje prikazana upravo jedna homogenost jer su ovi umjetnici okupili na jednom mjestu sve nas – poručio je gradonačelnik Neferović i otvorio izložbu.