Nedjelja, 05 Ožujak 2017 12:47

Nikola Barišić iz Valpova šampion "3. Festivala kulenove seke"

U organizaciji tjednika Kronika požeško-slavonska i KUD-a Ivan Goran Kovačić iz Velike sinoć je u Velikoj održan „3. Festival kulenove seke“, ove godine po prvi puta međunarodnog karaktera. Žiri je ove godine imao težak zadatak, naime kvaliteta ovoga natjecanja daleko se pročula pa je tako pristiglo čak 97 uzoraka i to iz svih pet slavonskih županija te Bjelovarsko – bilogorske, Primorsko – goranske i Zagrebačke županije, a na festivalu su se ove godine okušali i gosti iz Mađarske, Vojvodine i Bosne i Hercegovine.

Titula šampiona pripala je Nikoli Barišiću iz Valpova, a velike zlatne plakete osvojili su i Stanko Raguž iz Velike, Ivan Aračić iz Gradca, Slađan Novosel iz Gata i Ivan Radičević iz Vidovaca. Zlatnim plaketama okitilo se još 29 kulenovih seka, od kojih su bili uzorci iz Mađarske, Bačkog Petrovca iz Vojvodine, Nove Gradiške, Narda, Kaptola, Pleternice, Okučana, Badljevine,Požege, Lužana, Piškorevaca, Velike Kopanice, Osijeka, te otoka Krka.

- Ponosan sam i zadovoljan trećim izdanjem Festivala kulenove seke. Već prošle godine, iako nismo imali to saznanje, bili smo najveća manifestaciju koju slavi kulenovu seku u Hrvatskoj. Tada smo imali 74 uzorka. Kao organizatori posjetili smo sve ostale manifestacije koje slave kulenovu seku ili Kobasijade od Istre do Slavonije i vidjeli smo kako dosežemo dvostruko veći broj uzoraka nego što imaju svi drugi. Ove godine posebno smo zadovoljni jer uz ukupno 97 uzoraka iz 8 hrvatskih županija i 4 države imamo i međunarodni karakter - rekao je urednik tjednika Kronika Vladimir Protić

Kako i priliči pravoj slavonskoj tradiciji, manifestacija je okupila i brojna folklorna i zavičajna društva koja su uredila svoje stolove u stilu zavičajnog običaja, a održano je i natjecanje „Ljepotica kulenove seke“ čiju titulu je odnijela Marinela Petković, članica KUD-a „Orljava“ iz Pleternice, a prema ocjeni stručnog žirija najljepše uređen stol imali su članovi KUD-a Rama iz Pleternice i Grupe ljubitelja baštine iz Drškovaca i Novog sela te obitelji Begović i Biljanić.

Izvor: Grad Požega/Kronika požeško-slavonska