Utorak, 28 Veljača 2017 12:22

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović stigla u Požegu gdje će svoj Ured imati do petka

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović od danas pa do petka svoj je Ured izmjestila u Požeško - slavonsku županiju. Ispred zgrade Županije predsjednicu su jutros dočekali župan požeško-slavonski Alojz Tomašević i gradonačelnik Grada Požege Vedran Neferović, zajedno s pročelnicima i djelatnicima županije i županijskih ustanova, kao i brojnim građanima Požege.

Nakon podizanja predsjedničke zastave i intoniranja hrvatske himne, nazočnima su se obratili župan i gradonačelnik, iskazavši dobrodošlicu predsjednici s naglaskom na važnost čina privremenog preseljenja njezina Ureda upravo u naš grad. Prisutnima se također obratila i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, te tom prilikom istaknula važnost simbolike ovog čina koji mora služiti kao poticaj svim drugim državnim institucijama da razmisle o decentralizaciji naše domovine, kao i o ravnomjernom razvoju svih hrvatskih krajeva.

- Dolazim u ovu vašu i svoju županiju kako bih, prije svega, s vama podijelila probleme, ali isto tako kako bih s vama podijelila vjeru u bolju budućnost i pomogla da se otvore nove perspektive, kako životne tako i poslovne za ulaganje u ove krajeve. Moramo priznati da kao država nakon Domovinskog rata nismo dovoljno ulagali u Slavoniju, a najmanje smo učinili za njene zapadne i srednje krajeve. Mnoge su kuće prazne, djece i mladih ima sve manje. Cijela Hrvatska je demografski u izvanrednom stanju, a ovi krajevi osobito se napuštaju. Doima se kao da svi glavni putevi i pravci zaobilaze ovu županiju, ne samo oni prometni već i oni gospodarski i ulagački. To tako ne smije biti i neću to dopustiti jer moramo oživjeti Slavoniju, kraj koji je toliko pridonio osamostaljivanju RH ne smije ni na koji način biti drugorazredni kraj hrvatske države već upravo Slavoniju treba vratiti kao zlatni kraj, kao žitnicu i kao kraj koji je obilovao prirodnim i drugim bogatstvima – poručila je predsjednica izrazivši svoje zadovoljstvo projektom nove Vlade za razvoj Slavonije te istaknuvši kako je cilj ovoga posjeta upoznati se s razvojnim mogućnostima ovih krajeva.

Nakon svečanosti otvorenja Ureda, predsjednica je održala radni sastanak sa županom i predstavnicima Požeško-slavonske županije te s gradonačelnicima i načelnicima na kojemu se govorilo o problemima županije te njezinim razvojnim mogućnostima.

-Činjenica je da je visoka stopa nezaposlenosti, da je prosječna plaća za 17 posto niža od prosječne plaće u Hrvatskoj, da postoji puno neiskorištenih kapaciteta i ratnih šteta. Zbog prometne izoliranosti neophodna je izgradnja brze ceste i povezivanje Požege i drugih mjesta na autocestu i što veće povlačenje sredstava iz EU fondova, kako za poljoprivredne projekte tako i za projekte navodnjavanja, obrane od poplava, infrastrukturne projekte i druge – rekla je predsjednica nakon sastanka.

Svoje zadovoljstvo dolaskom predsjednice Grabar-Kitarović drugi puta u vrijeme njezina mandata izrazio je i gradonačelnik Vedran Neferović.

- Upoznali smo predsjednicu s aktivnostima koje su u prethodnom periodu odrađene na području grada Požege, kao i s našim planovima za daljnje ulaganje. Drago mi je što se pokazuje briga i interes za ovaj dio Hrvatske, za naš svakodnevni život kojega mi čelnici lokalne samouprave zajedno s našim građanima osjetimo – poručio je gradonačelnik Neferović.