Subota, 28 Siječanj 2017 09:31

Noć muzeja 2017.

Izložbe, kreativne radionice, glazbene slušaonice i vintage brijačnica samo su dio bogate ponude Noći muzeja koja je sinoć održana diljem Hrvatske pa tako i u Požegi. Ovogodišnje, dvanaesto izdanje bilo je na temu „Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo“ , sa željom da se potakne osnivanje Muzeja glazbe, a bila je to prilika da se većem broju ljudi na atraktivan način predstavi inače samozatajan rad i trud muzejske struke.

Požeška Noć muzeja započela je izložbom „Tko pjeva (i svira), zlo ne misli” kojom je odana počast glazbi i glazbenim velikanima požeške prošlosti. Održana su i dvije kreativne radionice, ona za djecu izrade vjenčanog nakita te radionica izrade designa tiketa ljubavne tombole u kojoj su sudjelovale požeške likovne udruge. Centralni događaj bilo je otvorenje izložbe „U dobru i zlu – vjenčana odjeća od 1870. – 1970.“ Muzeja za umjetnost i obrt iz Zagreba koja pruža sveobuhvatan pregled društveno – političkih i ekonomskih prilika unutar kojih su se izmjenjivali zakoni, običaji, moda, ali i mogućnosti sklapanja bračne zajednice. Izložbu koja će u Gradskom muzeju Požega gostovati do 22. ožujka, otvorili su Bianka Fleissig Benković i Zvonimir Benković, bračni par sa 63 godine zajedničkog života.

Najveća atrakcija zasigurno je bilo vraćanje u život stare brijačnice u stilu Vintage barber shopa s tri majstora brijača – Matom Ragužem i Ivicom Matoševićem te mladim gostom Matijom Leningerom iz Slavonskog Broda. Za dobru atmosferu koja je sve posjetitelje vratila u prošlost pobrinulo se pet kultnih požeških DJ-a - Hirš, Zec, Pavka, Pejo i Topa.