Srijeda, 16 Listopad 2013 11:42

Najavljena izložba slikara Miroslava Kraljevića

Požega će biti prvi grad u kojem će slike velikana hrvatske moderne Miroslava Kraljevića biti nakon 1961. godine ponovno postavljene na retrospektivnoj izložbi. Bit će izuzetna prigoda vidjeti u našem gradu oko 60-etak djela ovog Požežanina, koji je bio posebno privržen svom gradu. Izložbu su danas predstavili njeni autori prof. dr. Zvonko Maković i Biserka Rauter Plančić, ravnateljica Moderne galerije u Zagrebu. - Veza Požege i Kraljevića i dalje traje, ovom izložbom ćemo to još više učvrstiti, jer Požega i Kraljević imaju puno toga zajedničkog, a to ćemo vidjeti i na izložbi. To je novi poticaj da pratimo i čuvamo sve ono što Požega baštini i što treba sačuvati i afirmirati kao vrijednost ovoga grada. – rekao je u uvodu gradonačelnik Vedran Neferović.

O veličini umjetnosti Miroslava Kraljevića govorio je prof. dr. sc. Zvonko Maković, istaknuvši da je on najveći slikar 20. stoljeća, temelj hrvatske moderne – To što je on započeo u zadnjoj godini svojeg života, zapravo je ponukalo generacije slikara kao što su Uzelac, Gecan, Trepše, Steiner, koji su vrlo rano u Kraljeviću prepoznali senzibilitet vlastita vremena. Nitko kao Kraljević nije dao i otvorio hrvatsko slikarstvo 20. stoljeća. –

Biserka Rauter Plančić je posebno zahvalila Gradu Požegi, Gradskom muzeju (koautorice izložbe su savjetnice Lidija Ivančević Španiček Mirjana Šperanda) i svima koji su pomogli realizaciju izložbe, koncipirane retrospektivno i antologijski, jer izborom kraljevićevih vrhunskih slika, crteža i skulptura, ocrtava Kraljevićevu ulogu inovatora i značaj prvoga istinski modernoga slikara.

Izložba počinje u Požegi otvorenjem u petak i može se i vidjeti do 16. studenog, nakon čega će biti reprizirana u Splitu, Dubrovniku, Osijeku i drugdje, a najveća u Modernoj galeriji u Zagrebu s blizu dvije stotine djela, među kojima više njih prvi puta. Izložba, koju prati i bogati monografski katalog, bit će izuzetan kulturni događaj, naglasila je Maja Žebčević Matić, ravnateljica Gradskog muzeja Požega.

Vezani sadržaji