Ponedjeljak, 02 Rujan 2013 21:00

Muzej u loncu

Da Festival može biti i ukusan, moglo bi se reći za sinoćnji završetak četverodnevnog programa u Grginom Dolu. Da završi u duhu tradicije i slavonskih običaja pripreme jela pobrinuo se Gradski muzej Požega organiziravši predstavljanje projekta pod nazivom „Muzej u loncu“. Na terasi hotela Grgin dol pripremljena je prezentacija i degustacija desetak novootkrivenih zaboravljenih jela Požege i Požeštine.

Muzej u loncu je projekt Gradskog muzeja Požega kojimu je cilj kroz stručno istraživanje i dokumentiranje starih i zaboravljenih jela grada Požege i Požeštine popularizirati običaje i povijest ovog kraja. Jednako tako, Muzej u loncu želi skrenuti pozornost na mnoge mogućnosti iskorištavanja rezultata istraživanja, od gastronomske valorizacije ovog dijela Hrvatske kroz zaštitu nekih od jela kao nematerijalnog kulturnog dobra RH, zaživljavanja zanimljivih tradicijskih jela u ugostiteljskim objektima, osmišljavanje i proizvodnju gastrosuvenira, do promicanja ekoloških vrijednosti tradicijske i prirodne hrane kroz pokretanje izrade namirnica za tradicijska jela u malim gospodarstvima.

Autorica i oganizatorica ovog projekta Maja Žebčević naglasila je kako je upravo zato Muzej u loncu s izložbom 'Baš se nekad dobro jelo, prezentacijskim predavanjem i degustacijom zaboravljenih jela Požege i Požeštine posljednjih skoro godinu i pol obišao sedam eminentnih restorana Slavonije (Đakovo, Osijek, Zmajevac, Županja, Ilok, Vinkovci i Višnjica), uvelike šireći interes populariziranjem ove teme. Večeras su svi posjetitelji mogli vidjeti izložbu „Baš se nekad dobro jelo“, a prije degustacije zaboravljenih jela prikazan je film kojim je predstavljen ovaj zanimljivi projekt.

Na brizi za tradiciju našeg kraja nositeljima projekta i svim djelatnicima Muzeja zahvalio je gradonačelnik Vedran Neferović, te poželio uspješni nastavak čuvanja ovog bogatstva koje Požega ima. S istim željama pridružio mu se i Ferdinand Troha, zamjenik župana, a obojici je uručen prijedlog suvenira – vino s „pijancima“, ukusnim kolačima pripremljenim po starom receptu.

Vezani sadržaji

Galerija slika