Utorak, 03 Rujan 2013 13:00

Festival uspješno održan, ali ...

- Unatoč svim poteškoćama, Glazbeni festival Slavonije uspješno je održan, čemu su pomogli sponzori kojima smo posebno zahvalni, Turistička zajednica Grada i članovi Organizacijskog odbora Festivala. Ali Grad kao vlasnik imena i znaka Festivala u ovom slučaju raskinut će ugovor s Požeškim tamburaškim orkestrom zbog svih problema u pripremi i zbog jednog dijela neizvršavanja ugovorenih obveza. – izjavio je gradonačelnik Vedran Neferović na danas održanoj konferenciji za novinare. Izložio je na koje se probleme naizlazilo u pripremi Festivala, od nedovoljno sredstava za onu razinu festivala kakav su svi željeli, do organizacijskih poteškoća.

Zbog svega toga, rekao je gradonačelnik, Grad Požega raskida ugovor koji je bio zaključen na pet godina. Uskoro će biti imenovano povjerenstvo, sastavljeno od renomiranih imena i znalaca tamburaške glazbe, te na bazi njihovog znanja i stečenih pozitivnih dugogodišnjih iskustava u dosadašnjem organiziranju Festivala započeti pripreme za idući festival. - Naravno da u tom povjerenstvu očekujemo i sudjelovanje dosadašnjih direktora, gosp. Jakobovića s kojima smo razgovarali i gosp. Galića. To je dio umjetničkog programa kojeg će odraditi povjerenstvo, koje će voditi brigu o cilju kojem će se Festival okrenuti i dati projekciju s financiranjem tih potreba.- rekao je Neferović.

Govoreći o problemima organizacije Festivala, naveo je primjere po kojim su oni bili vidljivi još u lipnju kada je Požeški tamburaški orkestar imao tek jedan potpisani sponzorski ugovor. Sve se rješavalo ubrzanim tempom, uz posebno zalaganje zamjenika Maria Pilona. Sponzori su se odazvali pozivu, od Kutjeva d.d., INA i brojnih drugih. U potrazi za rješenjem pokušalo se obveze organizacije Festivala točno definirati posebnim sporazumom, pa iako je sve uklopljeno u novi sporazum, on nije potpisan od strane Požeškog tamburaškog orkestra. Pokazalo se spornim 85.000 kuna za usluge, koje bi iduće dvije godine trebale stajati po 97.000 kuna, a što u ugovoru za petogodišnje razdoblje nije stajalo. Uz sve to, nepodmireni su i dugovi iz prethodnih godina.

- Mi smo u cilju racionalizacije troškova Festivala zatražili od Veleučilišta da nam da prostorije za održavanje domjenka za dvije večeri. Unatoč tome što je Grad Požega vlasnik objekta kojeg je dao Veleučilištu na korištenje, i iako je ugovorna odredba da Veleučiliše za odobrenje korištenja nekom trećem treba tražiti suglanost Grada, sam Grad to nije mogao dobiti na korištenje. – izjavio je gradonačelnik, navodeći kako se pismeno obratio dekanu i predsjedniku Upravnog vijeća Veleučilišta mr. Cesariku. - Dakle, zahvaljujući toj "pomoći" nastao je još dodatni trošak od 40.000 kuna za šator gdje smo održali primanje za goste i večeru.

- Sredstva smo ipak osigurali, posebno zahvaljujem svim sponzorima. Dio potrebnih treba podmiri iz proračuna Grada Požege, jer želimo da Festival bude i ubuduće. Nadam se da će to prihvatiti i vijećnici Gradskog vijeća na idućoj sjednici. Festival ove godine košta 600.000 – 620.000 kuna.- rekao je Mario Pilon, zamjenik gradonačelnika.
Festival je bio vrlo dobro primljen i vrlo posjećen svih dana. - Požežani su nakon dugo vremena prodisali punim plućima.- rekao je zamjenik gradonačelnika Darko Puljašić. - Svi su se mogli razveseliti, trudili smo se ugostiti naše prijatelje, ljude koji će se sutra opet vratiti u Požegu, ne samo na Festival, koji će doći i s investicijama, jer su vidjeli da ove ima vrijednih, radišnih i pametnih ljudi, ljudi koji će nam pomoći da ne budemo samo na Festivalu prepoznatljivi. A na tome moramo raditi zajedno. - 

Vezani sadržaji