Utorak, 15 Listopad 2013 11:21

Proslavljen blagdan sv. Terezije, zaštitnice Požege

Euharistijskim slavljem što ga je u požeškoj katedrali predvodio msgr. Đuro Hranić, prvi puta kao nadbiskup i metropolit Đakovačko-osječke crkvene pokrajine u zajedništvu sa nadbiskupom i metropolitom msgr. Marinom Srakićem i svim biskupima Metropolije: srijems kim biskupom msgr. Đurom Gašparovićem, varaždinskim biskupom msgr. Josipom Mrzljakom, bjelovarsko-križevačkim biskupom Vjekoslavom Huzjakom i požeškim biskupom msgr. Antunom Škvorčevićem, te svećenicima iz grada Požege te drugih župa Katedralnog arhiđakonata, proslavljen je blagdan svete Terezije Avilske, zaštitnice požeške katedrale, Grada Požege i Katoličke klasične gimnazije i katoličke osnovne škole u Požegi.

Čestitajući svetkovinu sv. Terezije, požeški biskup msgr. Antun Škovorčević, uputio je pozdrav sv. Tereziji s dubokim poštovanjem i zahvalnošću, što je „kroz sjedinjenje s Bogom doprla do istine, dubine, veličine i smisla ljudskog postojanja.“, te joj je pored ostalog poručio: - Ne dopusti da se ovaj Grad ohladi za Boga, izgubi dušu, potone u mrtvilo nemoći, otuđi samome sebi i svojoj najsjajnijoj i najslavnijoj povijesti, prolaznošću i smrću bude zalogom vječnog smisla sreće. -

Sveta Terezija Avilska je rođena u Avili u Španjolskoj 1515. bila je prva žena naučiteljica Crkve, ključna osoba katoličke reformacije kao mističarka, spisateljica i reformatorica redovničke zajednice karmelićanki. Govoreći o njenom primjeru, msgr. Hranić je pored ostalog rekao: - Terezija nam pokazuje da vjera nije neki ideal kojega bi trebalo ostvariti, nego da je vjera plod susreta i osobni odnos s Isusom Kristom. Vjera nije prvenstveno stvar razuma. Nije ni stvar osjećaja. Vjera je stvar života. Tek kad vjera dotakne život, kad zahvati naše biće i kad nas počne oblikovati, tada postaje jasno što znači odnos s Bogom.

Svetkovina je započela sinoćnjim molitvenim bdijenjem, a danas svečanom procesijom od crkve sv. Lovre prema Katedrali, u kojoj je bio nošen moćnik svete Terezije primljen iz Avile 2004. godine. Na današnjoj svetkovini u Katedrali bili su brojni predstavnici kulturnog i javnog života, među kojima župan Alojz Tomašević, njegov zamjenik Ferdinand Troha, Mario Pilon, zamjenik gradonačelnika Vedrana Neferovića i dr.

Vezani sadržaji