Petak, 13 Rujan 2013 09:00

Gradsko vijeće donijelo niz odluka zbog nedovoljno sredstava

Proračun Grada Požege prihodovao je u prvom polugodištu 41.377.410 kuna, što je za peko pet milijuna manje nego što je bilo planirano. Kako se očekuje nastavak ovog trenda, Gradsko vijeće donijelo je Rebalans proračuna za 2013. godinu u kojem su ukupni prihodi planirani u iznosu od 93.586.118 kuna ili za 15,28 % manje. Slijedom ovih smanjenja, donijete su i izmjene planova za pojedina područja financiranja, od programa javnih potreba do izdataka za plaće zaposlenih u gradskoj upravi i ustanovama. Smanjenje je predviđeno za sve djelatnosti, pa i u programu gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture i programu održavanja komunalne infrastrukture.

- Očito da riznica nije puna, kako nam je to rekao bivši gradonačelnik, nego da je ona više trošila nego je prihodovala. - komentirao je Ante Šolić, smatrajući da je proračun planiran prenapuhano iz predizbornih razloga. Sasvim suprotno mišljenje je bilo iz oporbenih redova, uz ocjenu da je da je stanje dobro i realno, a bilo bi i bolje da je bilo više aktivnosti. – Želite me uvjeriti da je ova čaša puna, a ona je skoro prazna.- odgovorio je gradonačelnik Vedran Neferović: - Nisam zatekao u proračunu stavku niti konzalting usluge u europskim projektima, za koje se prethodna vlast borila, niti u gradskoj upravi educirane ljude koji to mogu sami napraviti, tako da tvrdnja da ste pripremili nešto po pitanju europskih projekata i sredstava za koja ste se borili, mislim da ne stoji. – Kao primjer kako je proračun planiran navedena su potraživanja, od kojih mnoga neće biti naplaćena. – Radi se o 20 milijuna kuna potraživanja Grada, informirao je Mario Pilon, zamjenik gradonačelnika. Analiza je pokazala da pola tog iznosa, skoro 10 milijuna kuna ikad ili nikad neće biti naplativi, a 1,7 milijuna kuna odnosi se na osobe koje nisu među živima.

Na nabrajanje oporbe kako je u prošlom mandatu iz drugih izvora priskrbljeno Gradu Požegi čak preko pola milijarde kuna, Ante Šolić izrazio je zadovoljstvo, jer, kako je rekao, sada neće trebati niti ništa raditi, jer će novac samo dolaziti. Međutim, – Očito je da je blagajna prazna, da novca iz europskih fondova nema.- rekao je.  Tako neke investicije neće biti moguće započeti, ali za socijalni program, poticaje u poljoprivredi, stipendije, potpore i sl. novca će biti kolike su realne planirane potrebe, bez smanjenja prava. Nino Smolčić, predsjednik Gradskog vijeća, pozvao je na zajednički rad, a ne da se događa da se vraćaju iz proračuna već doznačena sredstva iz ministarstava.

Naime, dvadesetak dana nakon izbora za doznačena sredstva Ministarstva znanosti, obrazvoanja i športa za opremanje Glazbene škole stigao je u Grad dopis ministra Jovanovića da se ta sredstva vrate. – To je jedan od domaćih uradaka pojedinaca, koji su se potvrdili za dobrobit Grada Požege, i u Zagrebu, i u Gradu Požegi da se ovaj grad razvija.- rekao je gradonačelnik Neferović.

Manje za plaće

Opširna rasprava vođena je i o odluci o koeficijentima, prema kojoj se plaće zaposlenih smanjuju u rasponu od 20 do 38 posto. Odlučeno je i o smanjenju plaća gradonačelnika i njegovih zamjenika, a članovi radnih tijela Gradskog vijeća i gradonačelnika ubuduće će imati naknadu ovisno o broju održanih sjednica.
Novi Upravni odjel za europske integracije

Gradska uprava dobiva novi upravni odjel, u čijem djelokrugu će biti poslovi upravljanja projektima kroz strukturne i kohezijske fondova Europske unije. Novi Upravni odjel za europske integracije, za koji je već uređen prostor na trgu Sv. Trojstva, pripremat će, izrađivati i voditi projekte financirane iz fondova EU te projekte međuregionalne i međunarodne suradnje i dr. Radi se o upravnom tijelu koje će voditi ove poslove, ali i biti stručna potpora svima onima koji imaju ideju, koju treba pretočiti u projekt vrijedan za kandidiranje za sredstva EU. Nova zgrada
Glazbene škole je pri dovršetku.

U sklopu priprema za njen početak rada je i izmjena odluke o regulaciji prometa: od raskrižja s Ulicom Kamenita vata do raskrižja s Primorskom ulicom promet će se odvijati jednosmjerno, a u dijelu Primorske ulice od raskrižja s Ulicom Vjekoslava Babukića do raskrižja sa Županijskom ulicom jednosmjeran promet u smjeru sjever – jug.
I m e n o v a n j a  …
Izabrani vijećnici Dražen Đurović (HDSSB) i Slaven Paponja (HDZ) zatražili su mirovanje mandata, pa su umjesto njih dužnost vijećnika preuzeli Danijel Božić (HDSSB) i Kristina Turković (HDZ).

Nakon usklađenja statuta, gradske ustanove dobile su nove vršitelje dužnosti: Valentina Soldo, dipl. kroatologinja i prof. filozofije za v.d. ravnatelja Gradskog kazališta, Maja Žebčević Matić, dipl. etnologinja za v.d. ravnatelja Gradskog muzeja, a Branko Šimunović, prof., za v.d. ravnatelja Gradske knjižnice i čitaonice.
U Stožer zaštite i spašavanja za područje Grada imenovani su: Mario Pilon, Ljiljana Bilen, Antun Širac, Goran Matijević, Goran Vidaković, Željko Glavić, Darko Puljašić, Damir Romić, Ante Kolić, Mato Matijević i Miroslav Zelenika.

Milan Gojo imenovan je za predsjednika Savjeta za zaslužne građane i javna priznanja, a Branimir Šćulčac za člana. Za člana Odbora za izbor i imenovanja imenovan je Danijel Božić. Skupštini „Tekije“ d.o.o. predloženo je da u se Nadzorni odbor imenuju: Stjepan Vukušić, Dragan Borevac, Ivica Kovačić, Nino Smolčić i Miro Rašić.

Vezani sadržaji