Srijeda, 25 Rujan 2013 11:00

Policija otvorila svoja vrata izložbom na Trgu

Policija se u svom svakodnevnom radu nastoji približiti građanima i preventivnim djelovanjem povećati njihovu sigurnost. U toj nakani obilježen je i ovogodišnji Dan policije i zaštitnika sv. Mihovila. Uređaji kojima se koristi i način rada prezentiran je tijekom prijepodneva na Trgu Sv. Trojstva. Osim u Požegi, „dan otvorenih vrata“ održan je već u Pleternici, a slijedi i u Lipiku.
 
Naglasak je ovaj put bio na kampanji „Manje oružja – manje tragedija“, uz koju je predstavljen njen novi vizualni identitet. Pridružili su se i učenici svojim stripovima na temu kako bi oni riješili problem oružja. Hrvatski centar za razminiranje prikazao je improvizirano minsko polje, različite vrste mina, i oznake koje upozoravaju na minsku opasnost, uz izloženu opremu - interventno vozilo, protueksplozijsku opremu i uređaje za rad EOD robota TEODOR itd. U suradnji s Hrvatskim autoklubom, izložen je „simulator prevrtanja vozila“ kako bi vozačima i drugim zainteresiranim osobama prikazali nužnost korištenja sigurnosnih pojaseva, odnosno što se događa u slučaju gubitka kontrole nad vozilom.

Posjetitelji su mogli isprobati i tzv. „pijane naočale“ koje simuliraju stanje alkoholiziranosti. Posebno je bilo zanimljivo vidjeti postupak pronalaženja i izuzimanja tragova na mjestu događaja, korištenje „Crime lite 2“ svjetiljke, daktiloskopski kofer s prašcima i folijama za izuzimanje tragova papilarnih linija, postupak daktiloskopiranja osoba, rad sa elektrostatskim podizačem prašnjavih otisaka i sl., foto i video opremu za dokumentiranje mjesta događaja.

U središtu pozornosti, posebno među brojnim prisutnim učenicima bila je demonstracija Interventne policije. Oni su pokazali kako se obraniti u slučaju napada naoružane osobe na policijskog službenika, bilo da je riječ o palici, nožu ili vatrenom oružju, uz simulaciju razbojništva u banci i izvlačenje osoba iz vozila.  
 
Obilježavanje Dana policije započelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeće kod spomenika na Trgu 123. brigade i misom za sve  poginule pripadnike MUP-a, a nastavljeno je svečanošću u prostorijama Policijske uprave. PU Požeško - slavonska ove godine slavi i 20-u godišnjicu svog postojanja te je tom prigodom načelnik PU Dario Dasović istaknuo kako je upravo Dan policije prigoda da se prisjetimo vremena stvaranje hrvatske države, ali i prigoda za isticanje važne uloge koju je policija imala u Domovinskom ratu. Na svečanosti obilježavanja prigodnu nagradu dobila je skupina policijskih službenika zbog iskazane visoke profesionalnosti kojom osobito pridonose stanju sigurnosti Republike Hrvatske. Uz pripadnike Policije, na svečanostima su bili župan Alojz Tomašević sa svojim zamjenicima, u ime Grada Požege Mario Pilon i Darko Puljašić, zamjenici gradonačelnika te brojni predstavnici udruga.

Vezani sadržaji

Galerija slika