Petak, 27 Rujan 2013 11:00

Otvoren XIV. Obrtnički sajam

Na ovogodišnjem trodnevnom XIV. obrtničkom i poduzetničkom sajmu u dvorani Grabrik predstavilo se i svoje proizvode izložilo preko 160 izlagača. Uz obrtnike iz požeškog kraja, i ovaj put zastupljeni su i mnogobrojni iz cijele Hrvatske, te po jedan izlagač iz Makedonije i Slovenije. Na sajmu izlažu i požeške škole i vrtići. - Je li nam potreban obrtnički sajam? Mi kažemo da. Zašto? Zato što mi na ovom mjestu omogućavamo da obrtnici približe svoje proizvode kupcima, da ih oni pogledaju i lakše kupe, da obrtnici razmijene iskustva s drugim obrtnicima i da mladi naraštaji dobiju iskustvo i da danas sutra postanu naši kolege obrtnici, posebno u ovo teško vrijeme kad nam najavljuju ukidanje komorskog doprinosa.

Ali, mi se ne damo, opstojimo 160 godina i opstat ćemo i dalje.- rekao je Stipo Barukčić, predsjednik Obrtničke komore Požeško-slavonske županije na otvorenju sajma. Sa željama za uspješan sajam nazočnima se obratio Luka Balenović, predsjednik županijske gospodarske komore i Dragutin Grabrović, potpredsjednik Obrtničke komore. U ime Grada Požege gradonačelnik Vedran Neferović izrazio je zadovoljstvo što se sajam održava ponovno s velikim brojem izlagača, te naglasio značaj obrtništva u Požegi, gdje ono ima dugu tradiciju, rekavši: - U ovom vremenu, kada je svako radno mjesto od neprocjenjive važnosti, posebno u privatnom sektoru, nadam se da će se izlagači i iduće godine odazvati u još većem brojem i da će tradicija opstati i u ovom vremenu punom izazova. Vjerujem da ćete se uspjeti ophrvati svim poteškoća na koje u poslovanju nailazite. Bez poduzetnika u ovom gradu nemoguće je provesti mnoge manifestacije i aktivnosti, stoga se još jednom zahvaljujem na tome. –

- Ja vam zahvaljujem što ste danas ovdje, što prikazujete vaše proizvode koje vaše vrijedne ruke i ruke vaše obitelji mogu pružiti Požegi, Požeštini i Hrvatskoj. – rekao je župan Alojz Tomašević, otvarajući sajam, te uputio pitanje: – Da li je Požega i Požeško-slavonska županija i dalje u Hrvatskoj? Da li mi živimo u ovoj domovini, jer što god se događa na ovom prostoru ministri vjerojatno imaju nekih drugih obaveza. Bili smo na sajmu u Alilovcima, kada je ministar poljoprivrede bio valjda na oranju. Ako je to radio, onda nije trebao biti s nama. Danas smo ovdje očekivali ministra obrtništva, ma dapače i ministra gospodarstva. Dragi prijatelji, nemaju vremena, tko zna što se događa, možda rade europske zakone ili za neke ljude što Europa od nas traži. Ako nema obrta, obrtništva i gospodarstva onda nema ni vlade. Zato dragi prijatelji, čestitam vam. – Govoreći o značaju i teškoćama obrtništva, naglasio je kako obrtnici nemaju vremena čekati nove napretke, nove zadaće i neke nove strategije, te je pozvao one koji hoće i mogu, da zajedno pomognu da se gospodarstvo postavi na mjesto koje mu zapravo i pripada.

Uz Županijsku obrtničku komoru, sajam su organizirali Udruženje obrtnika Požega, Udruženje obrtnika Pakraca i Lipika i HGK Gospodarska komora Požega, uz pokroviteljstvo Požeško-slavonske županije, Grada Požege i drugih gradova i općina naše županije. Na sajmu će se održati ocjenjivanje meda, likovna kolonija, humanitarna akcija u korist Udruge MI, sajam zanimanja, modna revija i revija frizura itd.

Vezani sadržaji