Petak, 27 Rujan 2013 18:00

16. obljetnica uspostave Požeške biskupije

U prigodi spomena 16. obljetnice uspostave Požeške biskupije, ređenja njezina prvog biskupa i 250. obljetnice posvete katedrale središnje slavlje predvodio je požeški biskup dr. Antun Škvorčević. Slavlje je bila prigoda i za ređenje za đakone, Jurice Gašparovića iz župe Pleternica i Ivana Popića iz župe Podravska Moslavina. Pozdravljajući okupljene na ovom slavlju, među kojima su bili župan Alojz Tomašević, gradonačelnik Vedran Neferović, Mario Pilon i Darko Puljašić, zamjenici gradonačelnika, simbolično je upitao greadonačelnika: - Jesu li prostorni planovi ili prostorni plan grad Požege konačno sređeni i potvrđeni? – te podsjetio na vrijeme kada je započela gradnja današnje katedrale.

- Večeras bih se želio podsjetiti na biskupa zagrebačkog Franje Thausya koji je sredinom 18. stoljeća želio Požegu postaviti za srednjovjekovni grad, u njoj izgraditi crkvu, ovu našu sv. Terezije, da bude dostojna one duhovne obnove kojoj je potrebna snaga i dubina Božja. Ovaj trg koji je tada probijen ispred katedrale kao da do danas nije još dovršen i traži svoje mjesto u ovom gradu. Vjerujem da će sadašnji gradonačelnik znati nakon tolikih prostornih planova  ovoga grada reći, haj'mo završiti ono što je davno počelo, osobito zato što je ova crkva postala katedralom, crkvom majkom svih crkava zapadne i srednje Slavonije. -Tako je i ova crkva sv. Terezije, kako je rekao, oblikovana ljepotom onog baroknog izraza, jedna je od najljepših u Hrvatskoj, ali ona je izgrađena zato da bi se u njoj okupljali ljudi i otvarali se Božjoj blizini.

Poslije svečanog euharistijskog slavlja održan je svečani koncert na kojem su nastupili zbor Katoličke osnovne škole u Požegi, mješoviti zbor Srednje glazbene škole u Požegi i Katedrali mješoviti zbor te orguljaši Fran Lisec i Tomislav Jurić. Koncert je prvi u nizu što će se održati u sklopu Orguljaške večeri u katedrali, čiji program traje do svetkovine sv. Terezije Avilske.

Vezani sadržaji