Nedjelja, 15 Lipanj 2014 08:39

Šampionski kulen Franje Bucića iz Donje Pištane

Kulen Franje Bucića iz Donje Pištane pokraj Orahovice šampion je ovogodišnje 34. Kulenijade. Priznanje mu je uručio gradonačelnik Vedran Neferović, na sinoć održanoj završnici Kulenijade u Gospodarskoj komori, gdje su još trojica proizvođača dobila zlatne medalje za svoje kulene.

- Ideja je bila da ovu našu manifestaciju približimo građanima i da se ona odradi u pješačkoj zoni, no vrijeme nas je u tome poremetilo. Čestitam svima koji ste se odazvali i nadam se da ćete i iduće godine doći u Požegu i pokazati kako se uz puno ljubavi, znanja i slavonske tradicije koja se, u proizvodnji i pripremi prenosila generacijama, može doći do ovako izvrsnog proizvoda – rekao je požeški gradonačelnik.

Svi posjetitelji, uz kupnju bona od 10 kuna, mogli su degustirati ovaj tradicionalni slavonski proizvod te popričati s vrlo susretljivim proizvođačima i otkriti koja je tajna najboljeg kulena. Uz kulen, neizostavni dio slavonske gastronomske ponude, uvijek dobro ide i tamburaška glazba pa je tako sve posjetitelje do dugo u noć zabavljao TS Bisernica iz Požege.

Srebrne medalje za 5 kulenova njihovim proizvođačima uručio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, dok je 14 brončanih uručila Silvija Podoljak, direktorica Turističke zajednice Grada Požege koja je i ove godine bila organizator ove gastronomske manifestacije.