Petak, 25 Listopad 2019 09:57

Dani kolektivne sadnje drveća - zasadite drvo, nemojte biti panj!

Tijekom ovoga vikenda, od 25. do 27. listopada, diljem cijele Hrvatske provodi se građanska akcija pod nazivom „Dani kolektivne sadnje drveća“. Riječ je o inicijativi potaknutoj velikom ekološkom katastrofom - požarima u Amazoni i Sibiru, a vrlo brzo prikupila je više od 20 tisuća pratitelja diljem Hrvatske pa tako i na području našeg grada i županije.

Grad Požega priključio se ovoj hvalevrijednoj inicijativi pa će tako na područja našega grada biti posađeno preko 40 stabala, pretežno javora i jasena. Prema odluci Povjerenstva za hortikulturu Grada Požege drveće će biti posađeno u ulicama Ivana Meštrovića i fra Grge Martića, a u akciji sudjeluju 22 razreda Gimnazije Požega, Katolička osnovna škola, Judo klub Judokan, HPD Gojzerica, te brojni zainteresirani građani.

Ideja polazi od toga da svatko može zasaditi drvo i tako doprinijeti poboljšanju vlastite životne sredine, a ujedno i dati svoj doprinos borbi protiv klimatskih promjena. Cilj građanske inicijative je potaknuti građane, udruge, tvrtke i ustanove da samostalno ili u suradnji sa svojim lokalnim jedinicama samouprave u tri dana diljem Hrvatske na privatnim i javnim površinama zasade što više stabala kako bi doprinijeli ozelenjivanju svojih životnih sredina i time istaknuli važnosti i brojne dobrobiti drveća i zelenila, osobito u urbaniziranim sredinama.

Pridružite se Danima kolektivne sadnje drveća i zasadite drvo, nemojte biti panj!