Nedjelja, 22 Rujan 2019 11:57

Zelena čistka za ljepšu Požegu

„Zelena čistka", dio je projekta „Let´s do it ", pokrenutog 2008. godine u Estoniji s ciljem promjene odnosa građana prema otpadu. Čistku je organizirao Grad Požega, kao sudionik velike volonterske akcije koja se jučer provodila u svim krajevima Hrvatske i cijelog svijeta. Podupiranjem kampanje omogućuje se aktivno uključivanje građana u rješavanje problema vezanih uz očuvanje okoliša i prirode, ali i stvaranje dodatnog iskoraka koji će pridonijeti kvalitetnijem dijalogu s građanima.

I ove su godine brojne škole, udruge i ustanove odlučile biti dio ove kampanje i učiniti Požegu još ljepšim i čišćim gradom. Tako su se u akciju uz djelatnike Grada Požege uključili Komunalac Požega, Gradski muzej, Gradska knjižnica i čitaonica, Turistička zajednica, Javna vatrogasna postrojba Grada Požege, Dobrovoljno vatrogasno društvo Požega, Javna ustanova Sportski objekti Požega, Hrvatske šume, OŠ Antuna Kanižlića, OŠ Dobriše Cesarića, OŠ Julija Kempfa, te Obrtnička škola Požega.

Volonteri su podijeljeni u devet radnih grupa koje su uklanjale otpad na Sportsko - rekreacijskom centru i nasipu Orljave, u parku Stari grad i dječjem igralištu Pod gradom, potoku Vučjak od Sokolove do stare pilane (igralište Šicana), na području Mihaljevaca i Alaginaca, preko Kalvarije do Sokolovca, diljem grada uz cestu i oko kontejnera te na mnogim drugim lokacijama.

Volontere je došao pozdraviti i zamjenik gradonačelnika Ferdinand Troha.

- Plemenita je ovo i višeznačna akcija jer grad nisu samo građani i prostor, grad čine i dojmovi koje o njemu imamo, kvaliteta života koju u njemu ostvarujemo. Danas svjedočimo jednoj aktivnosti koja je upravo na tom tragu. Naš grad je po pitanju higijene možda i iznad nekih drugih sredina, ali uvijek se može učiniti više, učiniti ga boljim i ljepšim. Pa, učinimo to! - poručio je zamjenik Troha.