Četvrtak, 28 Ožujak 2019 11:13

Izložbom posvećenoj Slavici Jelić i premijerom predstave KAD-a obilježen Svjetski dan kazališta

U povodu obilježavanja Svjetskog dana kazališta sinoć je u požeškom kazalištu održan bogat program koji je započeo otvorenjem izložbe „Slavica Jelić 22 godine u kazalištu“, a nastavio se premijerom predstave KAD-a „Vesela družina Roberte Hood“.

- Zajedno iskazujemo zahvalnost Slavici Jelić za njezine 22 godine djelovanja u Gradskom kazalištu Požega u koje je došla odmah po njegovom utemeljenju i ostala sve do prošle godine. Ova izložba ne može niti približno obuhvatiti njezin rad, čak niti u samom kazalištu, a pogotovo izvan njega, no pokušali smo kroz ove fotografije i panoe vratiti sjećanja i podsjetiti se još jednom što je Slavica Jelić radila kroz to vrijeme u kazalištu. – rekao je Kazimir Balog, zamjenik ravnateljice Gradskog kazališta.

Slavica Jelić 42 godine svoga radnoga vijeka provela je kao učiteljica razredne nastave te kasnije učitelj-savjetnik u požeškoj Osnovnoj školi „Antuna Kanižlića“. Aktivno je sudjelovala u društvenom i kulturnom životu Požege i svih njezinih ustanova, a posebnu pozornost usmjerila je na uvođenje novina u nastavu proučavajući zavičajnike i primjenjujući dramsko-pedagoške metode u nastavnim procesima. Njezine 22 godine kao voditeljice Male škole kazališta rezultirale su s 40 predstava, a kroz školu je prošlo oko četiri stotine djece.

- Beskrajno sam puno ljubavi uvijek davala u ovaj posao, a sve predstave koje smo ikada napravili nosile su poruku, ljubav i širile toleranciju, razumijevanje i radost. Ovdje je izložen samo manji dio onoga što smo kroz godine napravili i nikada u te 22 godine rada nisam imala problem u radu s djecom. Ima jedna misao Dantea Alighierija koju moram izreći i koja me kroz život vodila – „Tri stvari su nam ostale od raja: zvijezde u noći, cvijeće po danu i dječje oči.“ – poručila je Slavica.

Izložbi je prisustvovao i gradonačelnik Požega Darko Puljašić.

- Čast mi je što imam priliku reći kako ste Vi „duša Požege“. Kako bismo postali i ostali jedna urbana sredina i nastavili graditi ono što Požega već stoljećima ima trebamo ljude poput vas i hvala vam na tome. duh ostaje uvijek s nama. – poručio je gradonačelnik Puljašić.

Nakon izložbe, pred punom dvoranom Gradskog kazališta premijerno je odigrana nova predstava Kazališne amaterske družine pod nazivom „Vesela družina Roberte Hood“. Riječ je o postapokaliptičnoj komediji prema motivima iz kultnog romana Robin Hood, za koju adaptaciju teksta i režiju potpisuje Dario Hak, dok u predstavi glume Marina Polgar, Jasna Čmelar, Lidija Lucić, Duška Galić, Andrea Sovčik, Anita Ivičić, Matea Meščić, Kornelija Marks, Sanja Samardžija, Branislav Stojaković, Kazimir Semunović i Goran Bunjevac.