Ponedjeljak, 04 Ožujak 2019 07:58

Završio 18. Požeški Plesokaz

Požega je ovoga vikenda bila središte plesa, ne samo Hrvatske nego i regije, i to zahvaljujući punoljetnom, 18. po redu međunarodnom festivalu plesa – Požeškom Plesokazu, čije je domaćin i organizator Umjetnička organizacija Plesna radionica Ilijane Lončar. Ovaj plesni vikend ugostio je pet stotina plesača iz 48 plesnih škola, grupa, studija i klubova, 29 gradova i 5 država – Češke, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Hrvatske. Prva večer bila je posvećena umjetničkim plesnim školama i akademijama, a predstavilo se 13 ansambala, od kojih svakako treba istaknuti Akademiju dramske umjetnosti, plesni odsjek Zagreb. Na drugoj večeri suvremenog plesa i klasičnog baleta publika je mogla vidjeti čak 23 izvedbe, dok je posljednja večer predstavila show, jazz, hip hop i break dance i 19 novih plesnih točaka.

Plesokaz je došao pogledati i gradonačelnik Požege Darko Puljašić koji je prigodnim riječima pozdravio plesačice i plesače te sve koji su uživali u jedinstvenom slavlju plesa, posebno zahvalivši plesnoj pedagoginji i koreografkinji Ilijani Lončar na njenom kvalitetnom i dugogodišnjem radu na promicanju plesne umjetnosti.

Posebna vrijednost Plesokaza je i edukativna dimenzija koju svake godine donosi program plesnih radionica "Happy to meet" koje vode priznati plesni pedagozi i koreografi te program dobrodošlice koji već uobičajeno sadrži recentne profesionalne plesne predstave. Posebna značajka Plesokaza je da nije natjecateljskog karaktera. Svi se predstavljaju ravnopravno i imaju priliku izmijeniti iskustva, prikazati svoj umjetnički rast i razvoj – od najmlađih amatera do već zrelih profesionalnih umjetnika.

Požeški Plesokaz održava se uz potporu Ministarstva kulture RH, Grada Požege i Požeško-slavonske županije, Turističke zajednice grada Požege i Turističke zajednice Požeško-slavonske županije.