Utorak, 20 Studeni 2018 08:30

Okrugli stol o značaju fajferice – posebnost i kvaliteta crne slavonske svinje još uvijek nisu dovoljno valorizirani

U organizaciji Odjela za gospodarstvo Požeško-slavonske županije i županijskog Zavoda za javno zdravstvo u Velikoj županijskoj vijećnici u Požegi održan je okrugli stol na temu “Vrijednost i kvaliteta mesa crne slavonske svinje”.

O kvaliteti mesa crne slavonske svinje govorio je doc. dr. sc. Vladimir Margeta s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka, a o utjecaju mesa crne slavonske svinje na zdravlje ljudi predavanje je održao doc.dr. sc. Ranko Stevanović iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Požeško-slavonska županija potiče uzgoj crne slavonske svinje, koja uz autentičnost i očuvanje tradicije, donosi i brojne mogućnosti za lokalno gospodarstvo i ukupni napredak poljoprivrede općenito.

- Već pet godina sufinanciramo i razvijamo uzgoj crne slavonske svinje fajferice i ponosan sam što svake godine pristupa sve veći broj obiteljskih gospodarstava koji se žele baviti s tom, kako volim reći, vladaricom slavonskih šuma. U suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Hrvatskim šumama vjerujem kako će fajferica doista ponovo ispuniti te prostore. Naime, prije pet godina imali smo tek 11 nazimica i jednog nerasta, danas smo na broju od 111 nazimica i 25 nerasta, a ukupno možemo govoriti o tisuću komada crnih svinja na području naše županije. To je naša autohtona sorta, i u tom kontekstu sam ponosan što kroz naše potpore i potpore ministarstva iskazujemo konkretnu težnju ka još intenzivnijem uzgoju. - rekao je župan Alojz Tomašević.

O mesu crne slavonske svinje i proizvodnosti, posebice u smislu održivog razvoja i proizvodnje kvalitetnih proizvoda s dodanom vrijednošću govorio je dr. Vladimir Margeta.

- Ovo danas rekapitulacija je onoga što smo napravili u proteklih pet godina ali i prilika kako bi rekli što treba napraviti dalje. Tako ćemo napraviti jednu pravu priču koja ima svoj začetak, ali i ono što dolazi, a to je pravi završetak, brendiranje, kako fajferice tako i naše slavonske poljoprivrede. - rekao je Margeta.

O pozitivnim zdravstvenim aspektima mesa crne slavonske svinje, koristima i mogućnostima, nazočne je upoznato dr. Ranko Stevanović iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

- Ono što je važno znati, to je da je raspored masti i mesa kod fajferice posve različit od ostalih pasmina i vrlo pogoduje, s jedne strane kvalitetnoj obradi i izradi kvalitetnih proizvoda, a s druge strane, upravo zbog svoje strukture sigurno pogoduje ljudskom zdravlju. Fajferice koje žive u slobodnom uzgoju u izuzetno su ekološki zdravim uvjetima, one se kreću po terenu koji nije tretiran, konzumiraju hranu koja nije tretirana i za razliku od velikog industrijskog uzgoja svinja gdje je najvažnije po svaku cijenu steći kilogram mesa, ovdje imamo upravo tu posebnost koju je potrebno predstaviti na pravi način i širokom tržištu. - rekao je dr. Stevanović.

Izvor: Slavonski.hr