Srijeda, 26 Rujan 2018 15:34

Požeški školarci obilježili Europski dan jezika

U povodu Europskog dana jezika OŠ Antuna Kanižlića nositelj je manifestacije koja se danas održala u požeškoj šetališnoj zoni. Učenici i učitelji osnovnih i srednjih škola Požeško - slavonske županije pokazali su lokalnoj zajednici kroz pjesme, kvizove, ankete, hranu i razgovore s prolaznicima na različitim jezicima važnost učenja jezika, promicanja jezične raznolikosti te poticanje cjeloživotnog učenja. Jedan je to od načina da mladi proslave jezičnu raznolikost, nauče ponešto o multikulturalnosti, te shvate važnost učenja stranih jezika, kulture i različitih civilizacija.

Manifestaciju je svojom dolaskom podržao i gradonačelnik Grada Požege Darko Puljašić.

-Čovjek, koliko jezika zna, toliko vrijedi. Kroz svoj poslovni život, danas i kao vaš gradonačelnik, puno sam se puta osvjedočio da je doista tako i da poznavanje jezika jako puno pomaže. Jezik pomaže u komunikaciji, pomaže da brzo i jednostavno uspostavimo kontakt s ljudima iz drugih sredina kako bi zajedno napredovali, bili bolji i snalažljiviji, sve ono što želimo i što je nužno u suvremenom svijetu. Hrvatska je jedna od članica Europske unije, naš jezik je isto službeni jezik Europske unije, ali mi smo iako ponosni, jedan “mali” narod i svi ovi drugi jezici – njemački, engleski, svi ti “veliki” jezici, pružaju mogućnost da Hrvatska u Europi nađe svoje mjesto. Vi ste najvažniji u ovom gradu, sve što mi radimo – vaši roditelji, vaše učiteljice i učitelji i ja, radimo kako bi vi bili bolji, konkurentniji da svi u Europi vide koliko je lijepo živjeti u Hrvatskoj i u našoj Požegi, a bit će to još jasnije ako i vi to budete znali reći na brojnim jezicima. - poručio je gradonačelnik Puljašić.

Vijeće Europe proglasilo je Europski dan jezika koji se slavi 26. rujna svake godine. Opći ciljevi Europskog dana jezika su upozoriti javnost na važnost učenja jezika i raznolikost raspona naučenih jezika kako bi se povećala višejezičnost i međukulturalno razumijevanje, promicati bogatu jezičnu i kulturnu raznolikost Europe, koje treba njegovati i sačuvati, poticati cjeloživotno učenja jezika u školi i izvan nje, bilo u svrhe školovanja, za profesionalne potrebe, za potrebe mobilnosti ili užitka i razmjene.

Foto: Slavonski.hr