Srijeda, 10 Srpanj 2013 12:33

1. rujna - novi rok dovršetka glazbene škole

Nova zgrada Glazbene škole trebala bi biti spremna primiti učenike od prvog dana sljedeće školske godine. Iako je bilo najavljeno da će radovi biti završeni do 20. lipnja, situacija je drugačija – novi rok je 1. rujna ove godine. Izjavio je to danas gradonačelnik Vedran Neferović, prema informaciji koju je potvrdio izvođač radova.

Nova zgrada u koju se treba useliti Glazbena škola Požega, osnovna i srednja, trenutačno je najveća investicija u Požegi, ali s problemima financiranja za koja se rješenja traže. - U ovom trenutku je jasno da ova  investicija prelazi prvobitni plan za oko 2,5 milijuna kuna, koliko se više troška pojavilo, a za što u ovom trenutku nije određen način financiranja. Sa svoje strane mogu reći da će se Grad Požega maksimalno zauzeti da se ti radovi i taj iznos sredstava do kraja osigura. – rekao je gradonačelnik Neferović. Zatražio je razgovor o tome u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, čiji ministar nije izrazio želju za razgovor, već ga upućuje na svoje suradnike, a od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, čeka se odgovor.
 Naime, Ministarstvo regionalnog razvoja prema ugovoru treba financirati 70 posto investicije u zgradu, a Ministarstvo znanosti opremanje zgrade u vrijednosti od oko 4,5 milijuna kuna, od čega je do sada osigurano 960.000 kuna. - Ako tu ne budemo postigli dogovor da se ta investicija zajednički isfinancira, onda će Grad morati imperativno, po cijenu stopiranja nekih drugih stvari, ovaj objekt završiti, jer želimo da se ta priča okonča, bez obzira na, mogu reći, jedan čudan način dogovora i čudan način financiranja cijele te priče.  Mislim da ne treba o tome u ovom trenutku razglabati, ići ćemo stavku po stavku i razjasnit ćemo gdje su bili problemi da se sve skupa okonča na zadovoljstvo učenika i svih nas drugih u Gradu. – kaže Neferović. Naime, investicija je prešla iznos od oko 10,5 milijuna kuna, a Ministarstvo regionalnog razvoja je prema dogovoru s Gradom trebalo isfinancirati 70 posto, odnosno 7 milijuna kuna. Ostatak od oko 2,5 milijuna radova koji se pojavio nakon ugovora, nije definirano u odnosu s Ministarstvom, što je sada problem. - Mogu samo nagađati zašto je uopće na takav način investicija koja je procijenjena na 14 milijuna kuna spuštena na 8,5 milijuna kuna plus PDV. Onaj tko je to tako dogovarao, ako je dogovarao, više nije u poziciji da dogovora, a ja sam u poziciji da taj problem moram riješiti. – dodaje gradonačelnik Neferović uz najavu kako će idući mjesec o svemu informirati gradske vijećnike, jer se radi o problemu za koji u gradskom proračunu nema novca, a mora se riješiti.
Osim rekonstrukcije i dogradnje starog Vatrogasnog doma u novu Glazbenu školu, potrebno je rekonstruirati i dio Babukićeve ulice. Radi se o investiciji u vrijednosti blizu 700.000 kuna

Vezani sadržaji