Srijeda, 05 Rujan 2018 08:13

Slavonski drvoprerađivači na stručnoj radionici

U organizaciji Hrvatskog klastera konkurentnosti drvno-prerađivačkog sektora te domaćina požeške tvrtke Spin Valis održana je stručna radionica na temu „Zaštita na radu, certificiranje i energetska učinkovitost“. Koliko je važna tema podizanja svijesti i znanja radnika o rizicima nekorištenja zaštitne opreme, ili pak podizanja svijesti poslodavaca o rizicima nedostatnog osiguranja zaštite na radu samo su neke teme koje su slavonski drvoprerađivači mogli poslušati na ovoj radionici.

Marijan Kavran, predsjednik klastera konkurentnosti drvo-prerađivačke industrije kaže:

- Ovdje u Požegi se događa jedna interesantna inicijativa jačanja znanstveno-istraživačkih potencijala prerade drva. Tvrtka Spin Valis je jedan od predvodnika trendova, i mi kao drvni klaster dajemo podršku toj inicijativi jer ona za cilj ima jačanje izrade novih proizvoda, usvajanje novih zvanja a mislimo da prerada drva u Požeško-slavonskoj županiji zapravo predstavlja ogledni primjer u Republici Hrvatskoj.Držimo da bi trebalo nastaviti s time, zato danas imamo predstavnike sveučilišta u Zagrebu, predstavnike certifikacijskih kuća ostalih slavonskih drvo-prerađivačkih tvrtki. Nadamo se da će to uroditi plodom, da će biti više takvih radionica.Europski fondovi su jedan od ciljeva jer ne možete razvijati niti jedan sektor ni jednu tvrtku ako ne koristite ta europska sredstva. -

Prigodnim riječima svojim kolegama obratio se domaćin Zdravko Jelčić predsjednik uprave Spin Valisa:

- Ovaj radni sastanak ima za cilj promociju, podizanje svijesti ali i usvajanje vrijednosti koje Europa traži i očekuje od nas.Dizanje standarda zaštite na radu te zaštite okoliša i ljudi te certificiranje isto tako ulaganje u energetsku učinkovitost, smanjivanje CO2 to su elementi koje Spin Valis pokušava ugraditi u svoje poslovanje i investirati u tom pravcu. -

U ime gradonačelnika Požege nazočne je pozdravio Ferdinand Troha zamjenik gradonačelnika:

- Drago nam je da je ovaj stručni skup u organizaciji drvnog klaster ovdje u Požegi, prvenstveno zato što je grad Požega ponosan na svoju drvno-prerađivačku industriju, isto tako i na Spin Valis koji je neovisno uskoro ili je već trebao biti centar kompetencija ali u svakom slučaju je centar izvrsnosti kada je u pitanju drvna industrija.Današnji stručni skup je interesantan i aktualan ne samo zbog zaštite na radu nego i zbog certificiranja i energetske učinkovitosti koja je u žiži gospodarske javnosti.Od grada ćete uvijek imati podršku a pogotovo u projektu centra kompetentnosti.

Ovakve stručne radionice trebale bi doprinijeti većem korištenju osobne zaštitne opreme od strane zaposlenika, zatim pridavanje veće pažnje osiguranju zaštite od drvne prašine od strane poslodavaca, unapređenje kontrole rizičnih procesa u tvrtkama vezano za EU Directive 2004/37/EZ, jačanje potpore nadležnih institucija tvrtkama u cilju boljeg razumijevanja njihovih potreba.Ono što još očekuje drvno-prerađivačku industriju, svakako je digitalizacija i informatizacija proizvodnog procesa, naglašeno je na kraju radionice.

Izvor: Slavonski.hr