Utorak, 04 Rujan 2018 11:42

Regionalni dani EU fondova

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, kao nositelj politike ravnomjernog regionalnoga razvoja u Republici Hrvatskoj i ove godine organizira informativno-edukativna događanja pod nazivom „Regionalni dani EU fondova“. Putem brojnih događaja, koji će biti organizirani u 30 gradova diljem Hrvatske, šira javnost i svi zainteresirani pojedinci, na razumljiv i pristupačan način, moći će dobiti informacije o svim mogućnostima financiranja iz fondova Europske unije.

Nakon što je u subotu 3. rujna na Trgu Sv. Trojstva održan Sajam EU fondova, danas se u prostoru Hrvatske gospodarske komore održava panel diskusija pod nazivom „Razvoj Požeško-slavonske županije kroz fondove EU“ na kojoj sudjeluju predstavnici institucija i lokalni poduzetnici s iskustvom povlačenja novca iz fondova Europske unije. Nastavno na panel diskusiju uslijedit će stručna predavanja pod nazivom „EU fondovi kao mogućnost financiranja“ na kojima će se predstaviti aktualni natječaji i mogućnosti financiranja u području poduzetništva, turizma i energetske učinkovitosti, ESIF zajmovi za ruralni razvoj te mjere aktualne politike zapošljavanja.

- Požeško – slavonska županija jako dobro realizira projekte EU – sve jedinice lokalne samouprave, zdravstvene ustanove, poduzetnici, obiteljska gospodarstva. Službeni podatak nam govori da je u ovome trenutku ugovoreno nešto manje od 1 milijarde kuna projekata. Kada se na to doda u prosjeku 20-ak posto obveza sufinanciranja korisnika dolazimo do iznosa od 1,1 milijardu kuna, a kad se tome doda današnji natječaj koji je otvoren za energetsku obnovu javnih zgrada te projekti sufinacirani iz Fonda u Ministarstvu regionalnog razvoja, dolazimo do iznosa od 1,2 – 1,3 milijardi kuna. To je ono što veseli. – rekao je Davor Huška, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU.

Po završetku stručnih predavanja, održat će se i interaktivna radionica "Kako napisati projektni prijedlog i dobiti sredstva iz EU fondova?" na kojoj će sudionici imati priliku dobiti sve osnovne informacije o fondovima EU. Pojasnit će se priprema dokumentacije, procedura slanja konačne projektne prijave te na čemu se dobivaju i gube bodovi prilikom vrednovanja projekta.