Ponedjeljak, 13 Kolovoz 2018 06:54

Svetkovina sv. Lovre svečano proslavljena u Požegi

Na svetkovinu sv. Lovre, zaštitnika Požeške biskupije i Biskupijskog Caritasa, 10. kolovoza na otvorenom prostoru ispred Biskupskog doma u Požegi u neposrednoj blizine Svečeve crkve, središnje biskupijsko misno slavlje predvodio je Kiro Stojanov, skopski biskup, u zajedništvu s mjesnim biskupom Antunom Škvorčevićem, članovima Stolnog kaptola, s više od četrdesetorice svećenika iz središnjih biskupijskih ustanova i župa grada Požege i okolice te arhiđakoni i dekani.

Na početku slavlja biskup Antun je pozdravio okupljene vjernike i čestitao im svetkovinu zaštitnika Požeške biskupije. Pročitavši ulomak iz Apostolskog brevea «Christianae virtutis – Kršćanske kreposti», kojim je papa Ivan Pavao II. prije dvadeset godina potvrdio sv. Lovru, đakona i mučenika, za zaštitnika Požeške biskupije, biskup je podsjetio nazočne da su se vjerni ovoj odredbi svetog Utemeljitelja danas po dvadeseti put okupili li proslaviti dan njegova mučeništva te njegovoj zaštiti povjeriti zajedništvo svoje mjesne Crkve i poslanje koje im je povjereno. Izrazio je radost što ovo slavlje predvodi skopski biskup Kiro Stojanov, pastir vjernika rimskog i bizantskog obreda, male ali žive i vjerne zajednice iz koje je potekla i sv. Majka Terezija. Naglasio je da je biskup Kiro svojim dolaskom vjernicima Požeške biskupije iskazao posebnu čast i posvjedočio zajedništvo opće Isusove Crkve.

Bratski pozdrav zahvalnosti biskup Antun je uputio nazočnim svećenicima, suradnicima u Biskupskom ordinarijatu na čelu s generalnim vikarom Josipom Krpeljevićem, članovima Stolnog kaptola predvođene prepoštom Ivicom Žuljevićem, arhiđakonima i dekanima, župnicima i kapelanima, redovničkim i biskupijskim, napose petorici ovogodišnjih mladomisnika koji ovih dana započinju svoje pastoralno djelovanje u skladu s dekretima koje su primili. Također je pozdravio đakone, čiji je sv. Lovro poseban zaštitnik, bogoslove i aspirante, sestre redovnice i vjeroučitelje, te mlade koji su u predvečerje svetkovine sudjelovali na molitvenom bdijenju u crkvi sv. Lovre.

Biskup Škvorčević je zatim kazao kako je primjer sv. Lovre u služenju siromasima bio poticaj da ga izaberemo za zaštitnika i biskupijskog Caritasa te je s osobitom zahvalnošću pozdravio sve Caritasove djelatnike na čelu s ravnateljem Ivanom Popićem, volontere župnih caritasa, djelatnike i korisnike Caritasove kuhinje, primatelje stipendija Požeške biskupije, te sve one koji kršćanskom osjetljivošću na različite načine pomažu ljudima u nevolji. Dobrodošlicu na slavlje biskup Antun je izrekao i svim nazočnima vjernicima među kojima i gradonačelnik Darko Puljašić koji sabranim vjerničkim srcem, molitvom i pjesmom žele uzdići hvalu svom svetom Zaštitniku i povjeriti mu Požešku biskupiju i njezino poslanje.

Izvor: Požega.hr/Požeška biskupija