Ponedjeljak, 06 Kolovoz 2018 09:55

Kroz projekt "PUK" 40 zaposlenim ženama dodijeljeno dodatnih 20 bicikala

Početkom travnja započela je provedba projekta „PUK 40“ kojim je na ugovor od 24 mjeseca zaposleno 40 žena koje su bile prijavljene u evidenciji nezaposlenih HZZ-a. Trenutno zaposlene žene pružaju pomoć u kući za više od dvije stotine starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju s područja Grada Požege, a kako bi svoje zadatke mogle izvršavati na vrijeme i s lakoćom na korištenje im je dano 40 bicikala. Prva pošiljka stigla je u travnju, dok je danas uručeno još 20 dodatnih bicikala.

- Dodatnih 20 bicikala nabavili smo od sredstava koja su preostala nakon edukacija. Ovo je višemilijunski projekt koji se provodi do 2020. godine i potpuno je financiran od Europske unije. Zaposlili smo naše teško zapošljive sugrađanke, a sada već imamo i preko 200 korisnika koje imamo na području grada Požege koji su, koliko čujemo s terena, vrlo zadovoljni ovim načinom skrbi. Kroz ovakve projekte Vlada RH je prepoznala potrebu i ovaj projekt ide dalje, najavljeno je čak kako će biti osnažen, posebice kadrovski, stoga mi je drago da smo nabavili dodatnih 20 bicikala koje će naše žene koristiti u ovom hvale vrijednom poslu. - rekao je gradonačelnik Puljašić.

Paralelno s radom, zaposlene žene završile su i edukacije – Gerontodomaćica i Pomoćni kuhar te dobile uvjerenje koje ima status javne isprave i može se upisati u e-radnu knjižicu, čime će zaposlene žene biti konkurentnije na tržištu rada.

Projekt financira Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.“, u sklopu otvorenog poziva „Zaželi – program zapošljavanja žena“. Korisnik projekta je Grad Požega, a partneri na projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Požega, Centar za socijalnu skrb Požega te Dom za starije i nemoćne osobe Požega. Ukupna vrijednost projekta je 5.476.839,44kn, a trajanje projekta je 28 mjeseci.