Nedjelja, 08 Srpanj 2018 11:48

„Sunce na prozorčiću“ - u popularnoj emisiji Hrvatskog radija predstavili se Požega, Kutjevo i Pleternica

Udruga za baštinu, kulturu i turizam „Požeški čuvari baštine“ Požega, u suradnji s HRT2 - Program hrvatskog radija, bila je domaćin emisiji „Sunce na prozorčiću“ koju vode popularni voditelji Mirko Fodor i Andro Tomović. Emisija se emitirala u živo u četvrtak 5., petak 6. i subotu 7. srpnja iz tri grada i tri restorana u Kutjevu, Požegi i Pleternici. Gostovali su čelnici gradova, voditelji restorana, glavni kuhari, direktorice turističkih zajednica, predstavnici KUD-ova, društava i udruga, tamburaški sastavi, predstavnici OPG-ova proizvođača autohtone hrane, kulenari, poznati proizvođači vina i vinarije, kulturni i sportski djelatnici i turistički objekti i destinacije.

Prvog dana studio je postavljen u Restoranu i prenoćištu Schon Blick u Vetovu, a predstavljeno je područje grada Kutjeva. Prvi gost u emisiji bio je kutjevački gradonačelnik Josip Budimir koji je prezentirao sam Grad, a posebno turističke projekte poput Kuće Graševine kao kapitalni projekt koji će donijeti novu dimenziju turizma u Kutjevo. Gostovala je i voditeljica ureda Turističke zajednice grada Kutjeva Jasmina Kukić, zamjenik župana za gospodarstvo Željko Jakopović, Josipa Miličević ispred restorana Schon Blick, svoje vinarije predstavili su Branko Mihalj i Gojko Soldo, a Udrugu "Požeški čuvari baštine" Vladimir Protić.

Emisija se emitirala uživo i drugog dana, u petak 6. srpnja iz grada Požege, a studio je bio postavljen u restoranu požeškog Hotela Grgin Dol. Sudjelovali su brojni sugovornici, a sve je započelo s prvim čovjekom grada Požege, gradonačelnikom Darkom Puljašićem. Nakon što je vrlo interesantno, u ležernom tonu predstavio svoj grad, naveo razloge zašto turisti i gosti trebaju doći i posjetiti grad Požegu, iznio je i vrlo velike planove i projekte koji se pripremaju u području razvoju turizma. To će svakako biti skori centar i početak turističke priče „Požeška kuća“, a proveo nas je i kroz svijet okusa te istaknuo odličnu gastro ponudu ovog kraja.

- Grad Požega ima mogućnost pružanja vrhunskih turističkih usluga. Turizam u Požegi ne smije biti jedna manifestacija s tamburama, nego sustavno planirana aktivnost i sinergija mnogih pravnih i fizičkih osoba. Samo širokim angažmanom možemo učiniti da stvorimo snažan turistički identitet, odnosno, turistički grad. Turistima su zanimljive kušaonice, vinarije, domaći proizvodi, autohtone priče kao posebnosti ovog kraja, predivna priroda i mir koji se ovdje osjeća. - rekao je gradonačelnik Puljašić.

O novom turističkom brandu „brda i doline“ govorila je direktorica TZ Grada Požege Silvija Podoljak, projektima biciklističkih staza i kulturi u ljetnom dijelu godine, a novi ovogodišnji Aurea fest pomogao joj je predstaviti i direktor Ivan Bunjevac. Kako je Požega i organizator prve i najstarije hrvatske kulenijade, o njenom 38. izdanju govorio je zamjenik gradonačelnika Ferdinand Troha. Turističko izletište, restoran i novo kamp odmorište Zlatni Lug predstavili su Thomas i Leo Pandžić, proizvode od buće Nives Grbić, dok je Maticu slovačku Kukučin Kuntarić i njihovu manifestaciju "Slovaci Slovacima" prezentirao Pavle Treger. Članovi HPD Gojzerica podijelili su svoja iskustva s posljednjeg izleta na planinu Prokletija u Albaniji.

„Sunce na prozorčiću“ je vrlo popularna mozaična emisija koja se sluša na preko 70 frekvencija na cijelom području RH, dijelovima BiH, Slovenije, Austrije, Mađarske i Srbije, idealan je prikaz kulture, tradicije sporta, gospodarstva i turizma, ali i gastronomije, pa je glavna kuharica i voditeljica Hotela Grgin Dol Marijana Pranić sa slušateljima podijelila jedan recept za specijalitet kuće, odrezak Barun Trenk.

Emisija se emitirala u živo i trećeg dana, subota 7. srpnja iz grada Pleternice, a studio je bio postavljen u restoranu Etno kuće Bello, prvog objekta seoskog ruralnog turizma. Sudjelovali su Antonija Jozić. gradonačelnica Grada Pleternice, Marija Šarić, voditeljica TZ Grada Pleternice, vrlo aktivna Zavičajna zajednica KUD Rama Pleternica predstavila je svoju udrugu i brojne nastupe, a Vinariju Markota, vinorodne površine i vinski podrum s nekoliko vrlo cijenjenih vina nagrađenih zlatnim medaljama za kvalitetu, predstavili su otac Marinko i sin Marko Markota.