Srijeda, 04 Srpanj 2018 09:54

Sufinanciranja Europske unije u projektima gospodarenja otpadom bili su tema sastanka jučer održanog u Požegi

Pomoćnica ministra zaštite okoliša i energetike Anamarija Matak jučer je u Požegi predstavila “Sufinanciranja Europske unije u projektima gospodarenja otpadom” i mogućnosti financiranja tih projekata. Brojni su izazovi pred Republikom Hrvatskom što se tiče gospodarenja otpadom. Shodno tome do 2020. godine treba postići 50 posto odvojenog prikupljanja otpadom, uz obvezu zatvaranja neuređenih odlagališta.

Na lokalnim samoupravama, gradovima i općinama velika je uloga u ostvarivanju tih ciljeva dok resorno ministarstvo ima financijske resurse za potrebnu pomoć na terenu.

- Razgovarali smo u posljednjih nekoliko mjeseci s 500-tinjak gradonačelnika i načelnika u svim županijama, jer namjera nam je dati naglasak na suradnju ministarstva države i lokalne samouprave te predstavnicima lokalne samouprave pobliže objasniti koje su mogućnosti sufinanciranja. U ovom trenutku ministarstvo ima otvorene natječaje za dodjeljivanje bespovratnih EU sredstava u vrijednosti od gotovo milijardu kuna. Veliki dio toga namijenjen je upravo jedinicama lokalne samouprave. Isto tako, svjesni samo da ti natječaji nisu uvijek jednostavni, odnosno, imaju određene administrativne postupke za koje sve jedinice, posebice male općine, nemaju ni financijskih ni administrativnih kapaciteta da bi to zadovoljili. Stoga smo danas ovdje kako predstavili sve mogućnosti te gradonačelnicima i načelnicima stavili do znanja da im ministarstvo stoji na raspolaganju za pomoć – rekla je Matak.