Subota, 30 Lipanj 2018 09:26

Kulen Zdravka Klezingera iz Požege šampion 38. Kulenijade

Kulen Zdravka Klezingera iz Požege šampion je ovogodišnje 38. Kulenijade, odlučeno je na sinoć održanoj završnici u restoranu Zlatni lug. Zlatne medalje također su pripale Zvonku Ciganoviću i Jurici Jankoviću iz Požege, Draženu Lončareviću iz Štitnjaka i Sebastijan Bello iz Pleternice, te još osmorici proizvođača iz drugih krajeva. 38. Kulenijada okupila je kulenare iz cijele Slavonije i Baranje koji su predstavili 67 uzoraka kulena. Srebrne medalje dobilo je 40 kulenova, brončane 14, a dva uzorka dobila su priznanje za sudjelovanje.

- Vratili smo Kulenijadi nekadašnju razinu jer smo prestižna priredba, a Slavonci se diče kulenom koji im je dio identiteta - rekao je u obrazloženju rada ocjenjivačkog suda njegov predsjednik Ferdinand Troha, zamjenik gradonačelnika Požege.

Kulenari su imali priliku poslušati i nekoliko stručnih predavanja. Na temu „Primjeri dobre prakse u Hrvatskoj - kandidiranje na natječaje za dobivanje sredstava za proizvodnju tradicionalnih prehrambenih proizvoda“ govorili su predstavnici Upravnog odjela za europske integracije Grada Požege, dr.sc. Svjetlana Škrabal održala je predavanje o prepoznatljivosti kvalitete domaćih proizvoda, dok će predstavnici Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne služba govorili o koracima do registracije proizvodnje domaćih suhomesnatih proizvoda. Kulenijada se nastavlja i danas programom za građanstvo od 9 sati u šetališnoj zoni, uz degustaciju kulena s ovogodišnje manifestacije.

U sklopu Kulenijade, godišnjicu svog prvog mandata obilježio je gradonačelnik Grada Požege Darko Puljašić, sa zamjenicima Marijem Pilonom i Ferdinandom Trohom. Bila je to prilika za susret brojnih gospodarstvenika i uglednika kulturnog i društvenog života grada.

- Okupili smo se kako bismo zajedno proslavili s onima koji meni, mojim zamjenicima i operativi pomažu da i dalje uspješno i kvalitetno živimo u ovom gradu. Politička utakmica počinje raspisivanjem izbora kada svi kandidati pokušavaju uvjeriti vas, moje sugrađane, tko je najbolji. Utakmica završi za mjesec ili dva i onda imamo četiri godine upravljanja Gradom, Županijom za ono što smo se kandidirali. Tada nastupate vi – poduzetnici grada Požege su okosnica našeg djelovanja i mog promišljanja. Suradnja je ključna, često se srećemo, razgovaramo i cijenim nastojanja gospodarstvenika i poduzetnika da mi pomognu, da me usmjere i upute. Jer, kao lokalna samouprava mi smo ovdje da pripremimo dobru i primjenljivu priču, a na vama je, vi to uspješno i radite i ja vam zahvaljujem, na vama je dakle da širite proizvodnju, zapošljavate naše sugrađane i budete i dalje čvrst temelj razvoja. Zajedničkim radom i snažnom sinergijom mislim kako smo pokazali u ovih godinu dana da smo na pravom putu. Nisam vas bez razloga pozvao – ne mogu obilježiti prvu godinu svog mandata bez poduzetnika jer vi ste kamen temeljac za iduće tri godine, nadam se i još jednog, drugog i trećeg mandata, odnosno, do kada budete smatrali da mogu ovaj posao obavljati najbolje. - poručio je okupljenim uzvanicima gradonačelnik Puljašić.