Petak, 05 Srpanj 2013 11:22

Šesnaesta obljetnica utemeljenja Požeške biskupije

Svečanim euharistijskim slavljem, što ga je u požeškoj katedrali sv. Terezije Avilske predvodio msgr. dr. Antun Škvorčević, obilježena je šesnaesta obljetnica utemeljenja Požeške biskupije i imenovanje msgr. dr. Antuna Škvorčevića njezinim prvim biskupom.

Požeški biskup istaknuo je značenje utemeljenja požeške mjesne Crkve, podsjetivši da je prije šesnaest godina, na blagdan sv. Ćirila i Metoda, 5. srpnja 1997. bl. Ivan Pavao II. utemeljio Požešku biskupiju. – Želio bih povezati sa svetom braćom, Ćirilom i Metodom, i ovu europsku misao – jedinstvena Europa na temelju evanđeoskih vrijednosti. Hrvatska je neki dan ušla u puno članstvo Europske unije. Na ovaj blagdan apostola jedinstva Europe prigodno je moliti da Hrvatska u Europskoj uniji ne izgubi sebe nego da unese u nju svoj identitet – rekao je biskup Antun Škvorčević u uvodu prigodne propovijedi.

 Požeška biskupija utemeljena je 5. srpnja 1997. godine apostolskim pismom „Praeclarum evangelizationis opus“ pape Ivana Pavla II, a istog je dana imenovan i prvi biskup požeške biskupije msgr. dr. Antun Škvorčević. Požega je osnutkom Biskupije, osim poznatog crkvenog i kulturnog središta, postala biskupskim gradom.

Na euharistijskom slavlju bio je i gradonačelnik Vedran Neferović sa svojim zamjenicima, Mariom Pilonom i Darkom Puljašićem, Ferdinand Troha, zamjenik župana Požeško-slavonske županije te Vesna Vlašić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti.

Vezani sadržaji