Nedjelja, 17 Lipanj 2018 18:06

Predstavljena Požeška šetnja muzejskim ljetom

Kako će izgledati ovogodišnja, peta, Požeška šetnja muzejskim ljetom, moglo se čuti na konferenciji za novinare održanoj u Gradskom muzeju. Lidija Španiček, muzejska savjetnica predstavila je program muzejskog ljeta koje će započeti 22. lipnja izložbom slika 3. Međunarodne slikarske kolonije Ličkog zavičajnog društva „Vila Velebita“.

- Izložba prezentira likovna djela tridesetak likovnih stvaralaca iz Hrvatske i inozemstva. Slike su nastale kao rezultat okupljanja slikara u Požegi koje je organizator Likovne kolonije, prof. dr. sc. Josip Fajdić, uputio na lokacije grada, požeške ulice, trgove i brda s kojih se pruža pogled na cijeli požeški kraj. Ova izložba posjetiteljima daje drugačiji pogled na njihov grad, onaj gledan očima umjetnika koji se prvi puta susreću s Požegom, ali i pogled slikara koji žive u njemu – istaknula je prof. Lidija Španiček.

O samoj izložbi kao i njezinim autorima više je progovorio njihov idejni začetnik prof. dr.sc. Josip Fajdić posebno istaknuvši da se među 28 autora nalazi čak 9 akademskih slikara te da su osim iz Hrvatske na koloniji sudjelovali slikari iz Vojvodine i Mađarske.

Zatim od 3. do 15. srpnja slijedi izložba Željka Radmirovića, požeškog slikara. Njegov dosljedan, ozbiljan i studiozan pristup prisjetit će, kazala je prof. Španiček, stariju generaciju na slikara koji je svojim stvaralaštvom išao ispred vremena, a mladima će danas pokazati da je iskren pristup slikarstvu uvijek moderan, jer polazi od istinitosti slikarevog doživljaja.

Treća po redu, u vremenu od 17. srpnja do 6. kolovoza, je izložba likovnih radova tri slikara, članova Udruge zavičajnih pisaca i slikara Požeško-slavonske županije „Matko Peić”: Milana Bajta, akademskog slikara, Dragutina Bajta, nastavnika likovne kulture i Dragutina Kepića, slikara i ilustratora čije obrazovanje i višegodišnji rad na likovnom području je oslonac i drugim članovima. Rajka Radoš, predsjednica udruge „M. Peić“ napomenula je da će uz izložene slike biti organizirane i pjesničke večeri.

Izložbom fotografija dviju Požežanki, Mire Vitenberg, keramičarke i slikarice, te Snježane Mekić Delić, slikarice i ilustratorice od 10. do 20. kolovoza završit će ovogodišnja „Požeška šetnja muzejskim ljetom.“

Izvor: Gradski muzej Požega