Ponedjeljak, 11 Lipanj 2018 14:43

U okviru Projekta Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta održana prva u nizu edukativnih radionica

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda

rec1

Vaša kante, vaše zdravlje naziv je informativno – obrazovne radionice održane u okviru Projekta „Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta na području Grada Požega, na lokaciji Industrijska ulica“. Riječ je o prvoj od ukupno četiri radionice koje će, s ciljem informiranja javnosti o odvojnom prikupljanju otpada i važnosti reciklažnog dvorišta u cjelovitom sustavu gospodarenja otpadom, održati Sonja Hlebar, voditeljica programa Udruge za održivi razvoj Hrvatske iz Koprivnice.

Na početku radionice sudionike je pozdravio gradonačelnik Grada Požege Darko Puljašić.

- Idemo u smjeru za koji smo se davno odredili – da Grad Požega omogući svojim građanima besplatno odlaganje otpada. Do sada nismo imali tu mogućnost i nismo mogli ni tražiti od naših sugrađana angažman oko svakodnevnog recikliranja. Imamo stručne ljude koji će sigurno znati pravilno iskoristiti sve materijale koji se daju reciklirati te tako zaštititi prirodu, a nadam se ostvariti i dobit za neke bolje stvari u našem gradu. Drago mi je da vas je ovdje tako veliki broj, jer bez edukacije, bez svjesnosti što sve možemo i gdje sve možemo s otpadom, nećemo moći naprijed. Krenimo od svog kućnog praga, od svojih vrata kako bi svi živjeli zdravije i ljepše. - poručio je gradonačelnik Puljašić.

Radionica „Vaša kanta, vaše zdravlje“ kroz zanimljivu prezentaciju upoznaje sudionike s globalnim problemom zagađenja otpadom, navikama građana i posljedicama za ljudsko zdravlje, razlikom između smeća i otpada, otpadom i biootpadom kao sirovinama, te kroz primjere dobre prakse motivira na lokalnu „akciju“. Sudionici su informirani o projektu Izgradnje i opremanja reciklažnog dvorišta Grada Požege, važnosti odvojenog prikupljanja otpada, kao i pravilnom odvajanju otpada. Nakon Požege, radionice će biti organizirane i u općinama Kaptol (14. lipnja), Jakšić (18. lipnja) i Brestovac (20. lipnja).

Ukupna vrijednost projekta je 5.003.569,54 kune, a iz Kohezijskog fonda su dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 4.172.815,36 kn. Projekt se provodi od 12. rujna 2017. do 25. listopada 2018. godine.

rec5               rec2                             rec6                     rec7

Sadržaj ovog materijala isključiva je odgovornost Grada Požege.