Ponedjeljak, 11 Lipanj 2018 13:21

UO Plesna radionica Ilijane Lončar vas poziva na 18. godišnju produkciju

Pred nama je još jedan plesni vikend i to zahvaljujući 18. godišnjoj produkciji UO Plesne radionice Ilijane Lončar koja će se održati u dvorani Gradskog kazališta Požega 16. i 17. lipnja. Svoje plesno umijeće pokazat će 140 plesača u dobi od 3 do 18 godina i to kroz 12 novih koreografija različitih tematika.

- Program koji će bit izveden ovoga vikenda već je otplesan u Čakovcu, Đakovu i Zagrebu, a nastupili smo i u Zadru i Šibeniku. Od predstojećih gostovanja na kojima će ovaj program biti prikazan svakako treba istaknuti gostovanje u Varaždinu gdje će otplesti dvije koreografije, zatim višednevno gostovanje u Istarskom narodnom kazalištu u Puli na koje se nadovezuje i 29. susret plesnih ansambala Hrvatske u Velikoj Gorici gdje su nam sve tri predložene koreografije prošle selekciju. U srpnju nas očekuje gostovanje na 8. Šibenskom plesnom festivalu gdje će devet najiskusnijih plesača Plesne radionice predstaviti svoj polusatni program „Pleši, voli, živi“, dok smo primili poziv za profesionalni dio programa u kojemu će nastupiti Laura Lončar. Laura će se predstaviti s 15-minutnim autorskim solom koji je nazvala “Once for all” i to će biti svojevrsna retrospekcija njenih solo uradaka u 15 godina sazrijevanja na plesnoj sceni– najavila je Ilijana Lončar.

No, to nije sve. Na prijedlog Hrvatskog sabora kulture i uz pozivno pismo Češke Republike, UO Plesna radionica Ilijane Lončar pozvana je na 32. Nacionalni susret plesne scene mladih i odraslih “Tanec, Tanec 2018.″ koji će se održati od 25. do 28. listopada u Češkoj. Bila je to prilika Ilijani da uoči „punoljetnosti“ Plesne radionice podsjeti koja je njezina svrha i cilj.

- Osnovni cilj umjetničke organizacije sve ove godine jest promocija i razvoj plesnog odgoja i kreativnog stvaralaštva djece i mladih, uz senzibiliziranje javnosti za suvremenu plesnu umjetnost. To je umjetnost koja je još uvijek na margini, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, ali bez obzira na to što je Požega mala, mislim da kao središte županije zaslužuje imati jednu takvu umjetničku organizaciju i mislim da smo jedinstveni kao UO na ovom području. Tu je i poticanje kreativno istraživačkog rada koje stavljamo ispred plesnih natjecanja, nama je bitno da djeca stvaraju i kreiraju, da budu djeca i da što više iz sebe daju na svakom satu plesa pa onda i na pozornici. Nije nam isključivi cilj odlazak na plesna natjecanja. Važno nam je i povezivanje kroz plesno druženje umjesto rivalstva, suradnja umjesto razvijanja konkurencije i za kraj, na čemu će UO Plesna radionica Ilijane Lončar raditi do zadnjeg daha, i nadam se bar djelomice i uspjeti, jest poticanje i podrška talentiranim mladim ljudima za odabir plesne profesije zbog kroničnog nedostatka profesionalnih plesnih umjetnika, koreografa i pedagoga u Požegi, okolici, a rekla bih i u cijeloj Hrvatskoj. Mi smo mali kotačić koji želi doprinijeti razvoju suvremenog plesa i pravilnog odnosa prema plesnim umjetnicima i plesu općenito. - zaključila je Ilijana.