Srijeda, 30 Svibanj 2018 08:18

Predstavljena knjiga Ivice Miškulina - Šeks. Politička biografija

Šeks. Politička biografija naziv je knjige doc.dr.sc. Ivice Miškulina koja je jučer pred mnogobrojnom publikom predstavljena u Požegi. Priča o Šeksu priča je o životu u komunizmu, odgovoru na nepravde nedemokratskog sustava, raspadu druge Jugoslavije, uskrsu hrvatskog nacionalizma, nametnutom ratu i promjenama koje donosi uspostava moderne hrvatske države.

- Dobio sam jedinstvenu priliku da na znanstveno utemeljen način analiziram, ocijenim i kontekstualiziram djelovanje jednog od najvažnijih političara moderne hrvatske povijesti – kada to kažem mislim na činjenicu da je on od proljeća 1990. kada je ušao u Sabor u kontinuitetu, sve do danas praktički u vrhu hrvatske politike. To samo po sebi predstavlja izazov i u tom smislu držim kako sam otvorio vrata sličnim biografijama, odnosno analizama o našoj suvremenoj povijesti. – rekao je autor Ivica Miškulin.

Knjiga je podijeljena u 19 poglavlja, a temelji se na iscrpnom istraživanju svih relevantnih arhivskih izvora.No posebno je važna činjenica da se u političkoj aktivnosti ovog političara zrcali i značajan dio suvremene hrvatske povijesti, od vremena komunističke Jugoslavije – kada je Šeks bio protivnik režima – do razdoblja demokratizacije, osamostaljenja, Domovinskog rata, kao i hrvatske društvene i političke povijesti kasnog 20. i ranog 21. stoljeća.

Na predstavljanju knjige okupili su se brojni predstavnici društvenog i političkog života Požege i Požeško-slavonske županije koje je pozdravio i zahvalio im na dolasku domaćin požeški gradonačelnik Darko Puljašić.

- Pozdravljam autora Miškulina, gospodina Šeksa i sve vas kolegice i kolege koji ste se odazvali u tako velikom broju kako bi poslušali o ovoj vrijednoj publikaciji. Autor je tako mlad čovjek, a tako veliki zalogaj je uspješno odradio u političkom smislu. Čestitao sam mu već neformalno na hrabrosti, a čestitam opet. Vjerujem kako ćemo svi pozorno poslušati predstavljanje, a potom i pročitati knjigu. - rekao je gradonačelnik Puljašić.