Nedjelja, 27 Svibanj 2018 10:04

2. Znanstveno-stručni skup Buča u prehrani

U organizaciji Udruge proizvođača bučinog ulja Hrvatska i Veleučilišta u Požegi održan je 2. Znanstveno-stručni skup „Buča u prehrani“. Tom su prigodom predavanja održali prof. dr. sc. Sandra Balbino s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na temu „Nutritivna vrijednost i ljekovita svojstva bučinog ulja“, prof. dr. sc. Tihomir Moslavac s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Osijeku na temu „Proizvodnja i stabilizacija bučinog ulja“, izv. prof. dr. sc. Stela Jokić s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta nu Osijeku na temu „Mogućnost proizvodnje bučinog ulja suvremenim postupcima ekstrakcije“, prof. dr. sc. Srećko Valić s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci na temu „Antioksidacijska svojstva bučinog ulja i njihovo određivanje“ i Andrea Drkulec, dipl. ing. s Obrtničke škole Požega na temu „Navike konzumiranja bučinog ulja u našem okruženju“.

Na početku skupa nazočne je pozdravio gradonačelnik Požege Darko Puljašić.

- Proizvodnja visokokvalitetnih proizvoda je nešto čime se zasigurno trebamo ponositi i što trebamo razvijati jer se i po tome razlikujemo od mnogih drugih regija naše zemlje. Moramo raditi na promociji lokalnih proizvođača i zajednički predstaviti ono što imamo. - poručio je gradonačelnik.

Skup je organiziran u svrhu promocije proizvoda od buče i širenja vijesti o važnosti i kvaliteti konzumacije zdravih i ukusnih proizvoda. Udruga proizvođača bučinog ulja Hrvatska je u suradnji s istaknutim znanstvenicima provela niz značajnih projekata i istraživanja što je rezultiralo izdavanjem Deklaracije pod nazivom Bučino ulje – smaragd kontinentalne Hrvatske. Proveden je i projekt utvrđivanja prehrambenih i znanstvenih tvrdnji za bučino ulje pod vodstvom tima znanstvenika, izrađen je i usvojen Pravilnik o bučinom ulju, održane su brojne gastro radionice, a 6 godina za redom Udruga u Ivanić-Gradu organizira sajam bučinog ulja, koji posjeti oko 25.000 posjetitelja iz cijele kontinentalne Hrvatske.