Petak, 18 Svibanj 2018 12:32

Bliži nam se 26. hrvatski festival jednominutnih filmova

Požega će idućega vikenda biti središte svjetske kratke filmske forme i to zahvaljujući 26. hrvatskom festivalu jednominutnih filmova koji se od 24. do 27. svibnja odvija u našem gradu. Hrvatski festival jednominutnih filmova najstariji je međunarodni filmski festival utemeljen u Hrvatskoj. Festival njeguje specifičnu formu – jednu minutu koja je, bez obzira na žanr, itekako izazovna i poticajna za kreativnost autora, a svake godine u Požegi okupi natjecatelje i goste iz cijeloga svijeta. O njegovom značaju i popularnosti govori i činjenica kako će u ovogodišnjem međunarodnom žiriju biti poznati poljski redatelj Allan Starski.

- Prijavljena su 494 filma iz 44 zemlje svijeta, odnosno sa 6 kontinenata, a u službenom programu bit će prikazano njih 60. Posebnost ove godine je sastav žirija u kojemu je Allan Starski, dobitnik Oscara za scenografiju u filmu Schindlerova lista, dobitnik nagrade César u filmu Pijanist i brojnih drugih nagrada i priznanja. – rekao je Željko Balog, direktor festivala, te napomenuo kako je još jedna od posebnosti ovog festival sudjelovanje trinaest autora iz Južne Koreje

Uz Starskog, u ovogodišnjem žiriju bit će i Goran Trenchovski, makedonski redatelj, Strajo Krsmanović, TV voditelj i urednik iz BIH, Nevio Marasović, mladi hrvatski režiser i Zvonimir Karaktatić.

- Moramo spomunti i program „Minuta u vašem gradu“ zbog kojega nastavljamo dalje raditi i prezentirati naše filmove diljem Hrvatske i inozemstva. Za sada su dogovorene projekcije i predstavljanja na Motovun film festivalu, Ljetnom kinu u Poreču i na Hvaru, na svjetskom festivalu UNICA u Blanskom u Češkoj i Zagrebu zatim Skopju i Belom Manastiru. – dodao je Balog.

Podršku festivalu dao je i gradonačelnik Grada Požege Darko Puljašić.

- Hrvatski festival jednominutnih filmova perjanica je razvoja požeškog turizma i svih kulturnih događanja. Posebnost požeškog festivala je u njegovoj jednostavnosti i ovim putem zahvaljujem organizatorima i svim volonterima koji kroz sve ove godine predstavljaju Požegu u najboljem svjetlu. Grad Požega, zajedno s Turističkom zajednicom, radit će na daljnjem razvitku festivala, a sve naše sugrađanke i sugrađane pozivam da nam se pridruže i budu dio 26. hrvatskog festivala jednominutnih filmova. – poručio je gradonačelnik Puljašić.

Osim projekcije Službenog programa festivala koji se u Požegi prikazuje 25. svibnja na više lokacija, dana 23. svibnja bit će otvorena izložba fotografija tri grada Požeštine snimljene milenijskom kamerom Šime Strikomana, iz mapa „Terra Croatica“. Istoga dana, sat vremena kasnije, bit će prikazan hrvatski igrani film redatelja Nevija Marasovića, „Comic Sans“. Cijena ulaznice za događanja tijekom festivala su 20 kuna, a sav prihod namijenjen je stradalima u poplavama u Hrvatskoj Kostajnici.