Četvrtak, 17 Svibanj 2018 07:56

Hvale vrijedna ekološka „priča“ kroz zabavno natjecanje u pravilnom odvajanju otpada predstavljena osnovnoškolcima

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda

rec1

Koja je razlika između smeća i otpada, čemu služe plavi, a čemu žuti spremnici, što je recikliranje, a što pravilno odvajanje otpada. Dio je ovo spoznaja koje su, uz nove ekološke navike, usvojili učenici nižih razreda gradskih osnovnih škola kroz Dječju eko igru u pravilnom odvajanju otpada, organiziranu na Sportsko-rekreacijskom centru u okviru projekta Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta na području Grada Požege.

Nakon početne konferencije kojom je javnosti službeno predstavljen projekt „Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta na području Grada Požega, na lokaciji Industrijska ulica“, ova hvale vrijedna ekološka „priča“ čiji je nositelj Grad Požega, predstavljena je i onim najmlađima - učenicima nižih razreda četiri gradske osnovne škole. Jer, djetetova je ekološka svijest razvijena onoliko koliko je razvijena kod odraslih koji ga okružuju, a važnosti odvajanja otpada i zaštiti okoliša valja učiti od malena. Cilj je to i Dječje eko igre-natjecanja u pravilnom odvajanju otpada, uspješno organizirane na prostoru Sportsko - rekreacijskog centra, u okviru informativno-obrazovne aktivnosti projekta.

Što je reciklažno dvorište, koja je razlika između smeća i otpada, čemu služe plavi, čemu žuti, a čemu sivi spremnici-naučili su, uz moderaciju „voditeljice“ Kristine Novak, kroz nekolicinu zabavnih, natjecateljsko-edukativnih igara - učenici 1.a i 4.b razreda Osnovne škole „Antuna Kanižlića“ s učiteljicom Elvirom Baričevac, mali ekolozi 3.c Osnovne škole „Dobriše Cesarića“ s učiteljicom Vesnom Markanović, učenici 3.c Osnovne škole „Julija Kempfa“ s učiteljicom Anitom Ujević i učenici dva razreda Katoličke osnovne škole-4.a i 4.b, s učiteljicama Matejom Novak i Marijanom Đuričić.

Kako bi ekološki osviješteno ponašanje postalo trajan model njihovog ponašanja, a projekt Izgradnje i opremanja reciklažnog dvorišta na području Grada Požega u potpunosti ispunio svoju svrhu, uz pecivo, sok i „službeno priznanje“ , mali su čuvari prirode „nagrađeni“ i poklonima iznenađenja izvučenim u tomboli- majicama, rokovnicima, kemijskim olovkama, torbama i memorijskim štapićima {USB Stick }. „Podršku“ malim ekolozima, „stručnjacima za pravilno odvajanje otpada“, pružio je, u ime nositelja Projekta Grada Požege, zamjenik gradonačelnika Ferdinand Troha. Nakon edukacije i informiranja najmlađih, slijede i radionice za širu javnost, koje će, u okviru Projekta izgradnje i opremanja reciklažnog dvorišta na području Grada Požega, tijekom mjeseca svibnja i lipnja, biti organizirane u Gradu i nekoliko Općina na području Požeško - slavonske županije.

Podsjetimo, projekt “Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta na području grada Požege, na lokaciji Industrijska ulica” KK.06.3.1.03.022 vrijedan je 5.003.569,54 kuna, a sufinanciran iz Kohezijskog fonda Europske unije, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., u iznosu 4.172.815,36 kuna.

       rec5               rec2                             rec6                     rec7

Sadržaj ovog materijala isključiva je odgovornost Grada Požege.