Srijeda, 16 Svibanj 2018 18:16

U OŽB Požega održan stručni sastanak na temu Multidisciplinarnog pristupa u unapređenju oralnog zdravlja

U Općoj županijskoj bolnici Požega danas je održan stručni sastanak "Multidisciplinarni pristup u unapređenju oralnog zdravlja". Sastanak je održan u okviru rada Nacionalnog povjerenstva za dentalnu medicinu Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a prisustvovali su mu državni tajnik ministarstva prim.dr.sc. Željko Plazonić, dr.sc. Anka Jurišić-Kvesić, predsjednica Nacionalnog povjerenstva za dentalnu medicinu, gradonačelnik Požege Darko Puljašić, prof.dr.sc. Željko Glavić, ravnatelj Opće županijske bolnice Požega, dr. Mato Matijević, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Požeško - slavonske županije, Marijan Višaticki, ravnatelj Doma zdravlja Požeško - slavonske županije i Vesna Vlašić, pročelnica Odjela za društvene djelatnosti Požeško - slavonske županije. Skup je također okupio doktore školske i dentalne medicine s područja cijele županije budući da su upravo oni ciljana skupina ovog nacionalnog programa.

Sastanak je bio usmjeren prema javnozdravstvenim aspektima unapređenja oralnog zdravlja, ulozi primarne i sekundarne zdravstvene zaštite te multidisciplinarnom pristupu unapređenja oralnog zdravlja. Osim stručnim tema iz područja dentalne medicine prikazan je program pod nazivom "Zubna putovnica" čiju su organizatori, uz Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Hrvatska komora dentalne medicine, Hrvatska liječnička komora te županijski zavodi za javno zdravstvo, uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja.

- Karijes je javnozdravstveni i globalno rasprostranjen problem. Hrvatska je zbog zbivanja u posljednjih 20-ak godina i socioekonomskih uvjeta ostala na poprilično slaboj razini kada je u pitanju prevencija. Čeka nas ogroman posao i zato smo danas ovdje u Požegi da zamolimo kolege da shvate ozbiljno ovaj problem. - rekla je dr.sc. Anka Jurišić-Kvesić.

U skladu s programom "Zubne putovnice" početkom školske godine učenici 6. razreda svih osnovnih škola u Republici Hrvatskoj, zajedno s drugim aktivnostima školske medicine (cijepljenje protiv hepatitisa B, skrining na skoliozu i sl.), dobiti će obrazac „Zubna putovnica“. Učenici se javljaju doktoru dentalne medicine na pregled i ispunjavanje obrasca te ispunjen obrazac vraćaju školskom liječniku. Program uključuje i djecu koja se upisuju u prvi razred osnovne škole kada školska medicina provodi sistematske preglede djece, čiji sastavni dio je i pregled kod doktora dentalne medicine.

- Ovo je dokaz da Ministarstvo zdravstva vodi računa o oralnom zdravlju u Hrvatskoj i želi ga unaprijediti, prvenstveno kroz sistematske preglede djece pa onda i razvojem te širenjem pojma oralne higijene u svim dobnim strukturama. Ovdje se radi o multidisciplinarnom pristupu koji podrazumijeva da zdravlje usne šupljine direktno utječe na sistemsko zdravlje i u tekstu tih spoznaja i novih znanstvenih saznanja želimo kroz oralno zdravlje djelovati na prevenciju razvoja sistemskih bolesti. - rekao je državni tajnik ministarstva zdravstva prim.dr.sc. Željko Plazonić.