Utorak, 02 Srpanj 2013 11:11

"Požeški festival nije ničije privatno vlasništvo"

 Na sinoćnjem sastanku održanom po pitanju organizacije požeškog festivala, na kojem su bili nazočni gradonačelnik Vedran Neferović,  zamjenik gradonačelnika Mario Pilon, direktor Glazbenog festivala Slavonije Tomislav Galić i umjetnički direktor Tomislav Jakobović, donesene su odluke o promjenama organizacije koja je bila problematična zbog financijskih sredstava. Požeški tamburaški orkestar je dosada imao koncesiju za festival koja će se raskinuti, a oko finaciranja će pomoći Grad Požega.

- Grad Požega mora stati iza ovog festivala jer on nije ničije privatno vlasništvo. To je festival koji ima tradiciju i budućnost tko god bio gradonačelnik i tko god će ga u budućnosti organizirati. Na tom tragu smo se dogovorili da Grad Požega mora pomoći oko organizacije i sve  troškove i izdatke pokušati racionalizirati. Teško je očekivati da samo sponzori iznesu troškove festivala i mi želimo dati potporu svakoj aktivnosti pa tako i ovoj. – rekao je gradonačelnik Vedran Neferović na današnjoj konferenciji za novinare.

Po dosadašnjem ugovoru Požeški tamburaški orkestar bio je dužan financirati kompletnu organizaciju festivala, ali trenutno nisu u mogućnosti osigurati dovoljno financijskih sredstava da to bude na razini koju bi Požega željela. Članovi tamburaškog orkestra po ugovoru će još tri godine imati slobodu oko organizacije i prezentacije umjetničkog programa.

Umjetnički direktor Tomislav Jakobović rekao je da će se publika uvjeriti da je ovogodišnji festival na razini jednog najvećeg kontinentalnog glazbenog festivala i jednog od dva najveća festivala u Hrvatskoj kada je glazba u pitanju - Sve je veći odaziv autora ne samo iz Hrvatske nego i iz drugih zemalja a festival će skladbama i programom opravdati epitet raznolikosti koju unosi u Europsku Uniju, ali i daje cijeloj Hrvatskoj. – rekao je Jakobović.

Festval će se održati od 29. kolovoza do 1. rujna, a ulaz će biti besplatan. Očekuje se do 50 tisuća posjetitelja.