Subota, 12 Svibanj 2018 12:57

U OŽB Požega otvorena humanitarna putujuća izložba - Pomozimo zajedno!

U holu Opće županijske bolnice Požega jučer je otvorena humanitarna putujuća izložba ''Pomozimo zajedno!'' u organizaciji humanitarne udruge „fra Mladen Hrkać“ iz Zagreba i požeškog ogranka Matice hrvatske. Putujuća izložba ''Pomozimo zajedno'' sastoji se od kolekcije 79 doniranih umjetničkih djela koja je moguće kupiti putem on-line aukcije na www.humh.hr. Cilj ove izložbe je upoznati šire stanovništvo s Projektom izgradnje objekta „Dom fra Mladen Hrkać“ za smještaj osoba na liječenju daleko od doma – u Zagrebu.

Potporu projektu svojim dolaskom na otvorenje izložbe dao je i zamjenik gradonačelnika grada Požege Ferdinand Troha koji se kratkim govorom obratio nazočnima te zahvalio bolnici i svim djelatnicima na domaćinstvu izložbe. lzložba je organizirana pod pokroviteljstvom Vlade RH i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Humanitarna udruga "fra Mladen Hrkać" pomaže osobama sa zdravstvenim poteškoćama i njihovim obiteljima koje dolaze u Zagreb na liječenje. Pružanje pomoći ogleda se u vidu osiguranja smještaja, prehrane, sufinanciranja troškova prijevoza, potpore pri rješavanju administrativnih zahtjeva i prepreka te pri nastavku školovanja. Volonteri i članovi Udruge dočekuju korisnike prilikom njihovog dolaska u Zagreb, svakodnevno obilaze pacijente koji se nalaze na liječenju u nekoj od zagrebačkih bolnica, donose gotov kuhani obrok, pomažu korisnicima mlađima od 18 godina u školovanju te pomažu članovima njihovih obitelji za vrijeme njihovog boravka u Zagrebu. Udruga je do sada pomogla više tisuća osoba sa zdravstvenim poteškoćama s područja Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Udruga je dobitnik nagrade „Europski građanin“ za 2016. godinu, koju dodjeljuje Europski parlament, kao priznanje za izniman doprinos u promicanju europskih vrijednosti.